• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Парламентът улесни концесионирането на плажове
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Плажен волейбол

  Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за концесиите. Със законопроекта се предлагат промени, засягащи възлагането на концесия, които се доближават максимално до правилата, разписани в Закона за концесиите, но съобразени със специфичните задължителни дейности по морските плажове и предоставянето на допълнителни услуги.

  “С новия § 4 и с изменението на § 5 се цели преодоляване на законодателната празнота и уреждане на преходните периоди, в които е прието решение за откриване на процедура по реда на отменената глава втора “а” от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие за възлагане на концесии за морски плажове до влизането в сила на този закон”, пише в мотивите на законопроекта за промени в Закона за концесиите.

  Предлага се концесиите да се отдават и контролират по улеснени правила и при гъвкаво национално законодателство. С промените в Закона се регулира сключването на договор за концесия за услуга на морски плаж, неговото изпълнение, изменение и прекратяване, както и сключването на договор с подизпълнител, предаде news.bg.

  С гласуваните промени се регламентира и дейността по контрола по начин, който позволява ефективност при отчитането на изпълнението на изискванията, пише в документа. За неуредените въпроси, свързани със стратегическото развитие и планиране на концесиите за услуга на морски плаж, финансирането на дейността и Националния концесионен регистър, както и за обжалването на решенията на концедента, се предвижда да се прилага Законът за концесиите.

  След гласуването на промените в Закона министърът на туризма Николина Ангелкова коментира, че с представители на сектора се обединили около идеята за начало на един по-сериозен и стратегически дебат за цялостното развитие на Българското Черноморие.

  Тя не иска на парче да стават нещата, а да се мисли в една посока дали трябва само да се категоризират плажовете и кои плажове. България да бъде конкурентна туристическа дестинация, иска министърът на туризма.

  Статутът на националните курорти е от огромно значение, защото те са имиджът на българския туризъм, каза още Николина Ангелкова. Важно е да намерим баланса, за да имаме конкурентното и правилното развитие на българския туристически продукт по Черноморието, изтъкна още ресорният министър. Много ме е яд, когато виждам цялата тази негативна кампания, която изключително много се отразява на имиджа на българския туризъм, допълни Ангелкова.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg