• Варна
  -5°
  ясно небе
  Влажност: 79%
  Вятър: 2m/s N
  България и Армения – едно споделено пътуване в цветове и форми
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  pokana ndk 1 JULY

  „Армения и България – цветове и форми“  е  една изложба, която открива пред ценителите на изкуството поглед към художествения свят на творци от България и Армения. Идеята за тази изключителна по своя характер изложба се заражда още през 2017-та година в Армения. Целта е да бъдат представени творби на арменски автори, живеещи на територията на страната и извън нея. Успешната съвместна работа на организаторите на проекта в лицето на Общоарменски Благотворителен съюз „Парекордзаган“ и Министерството на Културата прави възможно първото по рода си представяне на изящно и приложно изкуство на България и Армения в обща експозиция.

  Изложбата демонстрира богатство на цветове и форми в живописта, керамиката, метала и текстила. Събира в едно заглавие художествените светове на творци, които живеят и работят в Армения, България, Канада, Франция, Чехия, разказва истории, споделя вкусове и емоции от света на естетичното и радостта да се общува чрез изкуство. Изключително удоволствие за ценителите ще е срещата с творбите на едни от най-ярките в съвременното българско изкуство имена – Георги Чапкънов – Чапа, Георги Андонов, Чудомир Драгнев.

  Великолепието на емоцията в цветове и форми е представено още от Ашод Авакян, Ашод Багдасарян, Гагик Бадалян, Гагик Казанджян, Карегин Давтян, Гор Аветисян, Хасмик Аветисян,  Хрант Мирзоян, Хачик Абрахамян, Рубен Адалян, Володия Абрахамян, Юра Харутюнян, Артур Съмбатян, Армен Дерменджиян, Агаси Талалян, Шахен Асланян, Анна Сохомонян, Мартин Петросян, Давид Давтян, Андрей Шугаров, Артавазд Талаялн, Гагик Хачатрян, Арменаг Мардиросян, Аршак Нерсисян, Вержиния Маркарова, Гаро Мурадян, Гроника Кавафян, Евелина Пенева, Лусия Медзикян, Нина Каранфилян, Онник Каранфилян, Хари Арабян и Хени Агопян.

  Продължението на това съвместно пътуване през изкуството на творци от България и  Армения е предстоящата изложбата в Неапол през август, където ще бъдат представени 12 български художници в международен проект, съвместно с още близо 400 други автори. Реализирането на настоящата експозицията е по инициатива на Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“ София и Варна. Изложбата ще бъде открита на 9-ти юни от 18:00 и може да бъде разгледана до 13-ти юни в РИМ-Варна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *