• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Мирослав Петков на “Варненско лято” с “Импресия за тромпет”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Мирослав Петков

  Един от най-успешните варненци по световните музикални сцени – тромпетистът Мирослав Петков – ще излезе на 9 юли, вторник, на сцената на Международния музикален фестивал „Варненско лято”. Вчера той вече изведе на подиума първите си ученици от майсторския клас по тромпет на Международната лятна музикална академия „Варненско лято”, които бяха посрещната с радост от публиката.

  Утре многобройните му почитатели в морския град ще могат да го чуят на живо в концертната зала на Градската художествена галерия Варна с „Импресия за тромпет” – съвместен рецитал с пианиста Боян Бъчваров. В него двамата артисти ще поканят публиката на музикално пътешествие, което ще започне с изящната Ария на звънчетата от операта Лакмѐ на Лео Делиб в аранжимент на Рафаел Мендес, ще премине през Концерт за колоратурен сопран и оркестър на руския автор Райнхолд Глиер в аранжимент на Тимофей Докшицер, ще се потопи в Размишление на Чайковски и ще се докосне до четири от най-красивите песни на Рахманинов. Финалът ще бъде с Концерт за тромпет и оркестър на френския неокласицист Анри Томази, създаден през 1953 г. и признат за един от шедьоврите на съвременната музика – истинско изкушение за виртуозите на тромпета.

  Мирослав Петков, макар и само 30-годишен, вече има опит и като преподавател. От началото на годината той води часове в Консерваторията на Амстердам. Мирослав Петков започва музикалния си път от родната Варна в Националното училище по изкуствата „Добри Христов”. След това заминава за Германия, където става студент на проф. Макс Зомерхалдер. По време на следването си започна да жъне успехи на най-престижните международни конкурси, сред които Yamaha International Trumpet Contest, ARD Musikwettwerb, Concorso Internazionale Citta Do Porica. След четири години, в които е първи тромпет в Националния театър в Манхайл, Германия, той е избран за първи тромпетист на един от най-престижните оркестри в света – Кралският Концертгебау в Амстердам. Освен майстор в класическия репертоар, Мирослав Петков е обичан от публиката и заради интерпретациите си в джаза, интересува се и от фолклор и успешно го вплита в своите джаз импровизации.

  Боян Бъчваров е роден през 1970 г. във Варна. Завършва Средното музикално училище „Д. Христов”, Варна в класа по пиано на Мария Гинева, а по-късно Московската държавна консерватория в класа на проф. Михаил Воскресенски. Носител е на първи награди на Националния конкурс „Св. Обретенов” в Провадия 1982 г., на Международния конкурс за пианисти „Мария Каналс” в Барселона 1986 г., както и на други награди от конкурси в България, Италия и Португалия. Още като ученик участва в концертния живот на Варна, изнасял е концерти в Берлин и други градове на Германия, а също и в Япония. Преподавател е по пиано в Националното училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна и същевременно концертира, като интересите му не се изчерпват само с музиката за пиано. През 1992 г. записва на клавесин V Бранденбургски концерт на Й. С. Бах заедно с Бранденбургския камерен оркестър и изнася редовно органови концерти. Носител на награда „Варна” – учител на годината за 2009.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg