• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ДАНС разследва генерали за достъп до тайни на НАТО и ЕС
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  МО

  Военноокръжна прокуратура – София ръководи досъдебно производство за престъпления по служба, извършени от висши офицери в Служба “Военна информация” /СВИ/ в Министерство на отбраната. Разследването е стартирало след извършена проверка от ДАНС и сигнали, изпратени от ръководството на ДАНС до главния прокурор.

  Събрани са доказателства за това, че в периода 1 април 2016 г. – 1 май 2019 г. са издадени 504 разрешения за достъп до информация, класифицирана като държавна тайна с ниво на класификация “Секретно” и “Строго секретно” в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация.

  Разрешенията за достъп до класифицирана информация с ниво “Секретно” и “Строго секретно” са издадени от служител по сигурността на информацията в Служба “Военна информация”-МО, а не от компетентния орган – ръководителя на тази служба. Това е довело до нерегламентиран достъп до секретна информация, тъй като достъп е бил предоставен на 504 лица в нарушение на разпоредбите на закона. Същите разрешения, издадени от некомпетентен орган, са довели до издаване на сертификати за достъп до класифицирана информация /КИ/ на НАТО и ЕС от ДКСИ.

  Тези факти са отразени в сигналите на ДАНС, станали причина за образуване на досъдебното производство. В периода 1 април 2016 г. – 21 май 2018г. Директор на Служба “Военна информация” е бил о.р. бригаден генерал С.Д., а в периода 22 май 2018 г. – 1 май 2019 г. директор на службата е бригаден генерал П. А.

  И двамата директори на службата за сигурност – С.Д. и П.А. не са изпълнили задълженията си по служба, регламентирани в чл. 24 ал.1 от Закона за военното разузнаване по ръководство, организиране и контролиране на дейностите по защита на класифицираната информация и допуснали служителите по сигурността на информацията в СВИ да издават разрешения за достъп за нива на класификация, които нямали право да издават, тъй като е изключително правомощие на директора на Служба “Военна информация” – МО.

  На 30 май 2019 г. под ръководството на ВОП -София бившият директор на СВИ С.Д. и настоящият директор на службата П.А. са привлечени като обвиняеми за извършени престъпления по служба – чл. 387 ал.1 от Наказателния кодекс и са им взети мерки за неотклонение “Подписка”.

  На 31 май 2019 г. ВОП – София е сигнализирала министъра на отбраната за това, че в качеството на обвиняем е привлечен настоящият директор на СВИ- П.А., с предложение за временно ограничаване на достъпа до КИ и отнемане на издаденото му разрешение за достъп, както и предприемане на действия за контрол и гарантиране спазването на ЗЗКИ в СВИ-МО.

  От СВИ са изискани множество документи, включително и издадените незаконосъобразно разрешения за достъп до класифицирана информация в оригинал, извършени са разпити на 25 свидетели, назначена е техническа експертиза.

  В хода на разследването се събират доказателства и за извършени злоупотреби с финансови средства и нарушения на Закона за обществените поръчки в Служба “Военна информация”- МО. Информация за това се съдържа отново в сигнали на ДАНС, оправени до прокуратурата. ВОП -София е възложила на АДФИ извършване на финансова инспекция, резултатите от която се очакват.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg