• Варна
  14°
  тъмни облаци
  Влажност: 41%
  Вятър: 12m/s ENE
  НЗОК обработва двойно по-бавно заявленията за лечение на деца
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Здравна каса

  Двойно забавяне на заявленията за лечение на деца от НЗОК в сравнение с Фонда за лечение на деца констатира анализаторът Боян Юруков. В своя официален блог той посочва, че след анализ на данните в регистъра на Здравната каса е било установено значително забавяне на заявления, липса на обратна връзка, пропуски в справките, към които насочват родителите, както и системен проблем в прозрачността, пише news.bg.

  След анализ на данните от последните месеци е било установено, че от април до сега към НЗОК са подадени 456 заявления, като 36% от тях са одобрени заедно с още 43, останали от фонда. Юруков обаче посочва, че за одобрение е необходимо двойно повече време спрямо 2018 г. В момента се чака между 45 и 72 дни, като над половината от заявленията се бавят повече от месец.

  При 56 заявления, или 12%, са подменени входящите дати, променяйки значително статистиката за забавянето им, посочва още анализаторът. Един от проблемите, които констатира Юруков, е ударното въвеждане на данни със задна дата.

  Въпреки че от края на май до 19 юни има въведени само 11 заявления, т.е. 0,7 заявления на ден, след няколко статии на Юруков по темата той отчита, че само за два работни дни са въведени 86 заявления, или 43 средно на ден. В следващите три работни дни до 26 юни са въведени още 149 заявления в регистъра, или 50 средно на ден, като общо 130 от заявленията са с входяща дата края на март, т.е. преди НЗОК да поемат функциите на Фонда. В двете седмици след статията ми почти изцяло са вкарвали данни със стара дата, посочва Юруков.

  Той отчита и проблеми във въведеното и условности в данните. Става ясно, че голям брой от заявленията са вписани по погрешка на кирилица вместо на латиница. При 56 заявления пък анализаторът забелязва промяна на входящата дата с до 6 седмици напред.

  Освен че променят статистиката, тези “поправки” са абсурдни, защото означават, че близките не могат да открият въобще информация за заявленията си, категоричен е той. Справка показва, че заявленията между 30 март и 19 юни са общо 376, като 2/3 от решенията са взети едва през юни.

  Юруков посочва, че се забелязва значително увеличение на чакащите заявления. Много повече заявления през април и май са останали без решение, а голям брой от останалите през юни се бавят вече месец, изтъква още анализаторът.

  По негови думи за последните три месеца има разлика във времето, което е отнело всяко едно решение – то е станало двойно спрямо предишните години. Средно тежко болните деца са чакали между 45 и 73 дни за решение от НЗОК, като забавянето се е дължало най-често на административни неуредици, а не на чакане на експерти.

  Мудността на администрацията и високопарното според някои родители отношение води и до косвени щети – болници, особено такива в чужбина, са все по-предпазливи в предлагането на здравни услуги, тъй като нямат гаранции, че ще си получат парите, твърди Юруков.

  Той отчита, че за разлика от преди, когато повечето заявления са били решавани до най-много месец, откакто НЗОК е поела функциите на фонда в повечето от случаите е необходимо доста по-дълго време.

  Според Юруков анализираните данни красноречиво показват, че администрацията е мудна, а това дори при добри намерения на практика убива. Именно затова търсим прозрачност и то не само при лечението на деца, не само в касата, не само в здравната сфера – за да знаем какви въпроси да задаваме и накъде да насочим прожекторите, заявява той.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg