• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Близо 3 бона достигна средната заплата в ИТ сектора
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Лаптоп

  Нарицателното Silicon Valley, което събира в себе си духа на американския високотехнологичен сектор, отдавна е излязло от “силициевите граници”. Източна Европа се превърна в предпочитана среда за едни от топ компаниите в ИТ сферата, растат иновациите, стартъпите и производствените области. В това число България е абсолютен фактор за развитието на ИТ индустрията. Страната ни става все по-предпочитано място за сектора, защото не е тайна, че имаме едни от най-добрите ИТ таланти, регистрирането на фирма не отнема много време и да не забравяме разходите, които за много компании, избрали родния пазар, са ниски.

  Екипът на кариерното експо за квалифицирани кадри Career Show 2019 също споделя, че интересът към сектора продължава да се увеличава, пише dnes.bg.

  “Работата ни с компании и с квалифицирани кандидати показва, че ИТ секторът расте значително. В преселектирането на кандидати, което правим, търсещите нови възможности в сферата са с 25% повече от миналата година. Покрай работата ни за експото и специализираната зона с лекции, дискусии и уъркшопи Silicon Valley виждаме, че интересът по темата е голям и от компании, които се разрастват, и от специалисти, които търсят нови проекти и отворени позиции”, споделя Виктория Добринова от Career Show.

  От последните данни на Националния статистически институт (НСИ) виждаме, че най-високите средни възнаграждения са именно в сектор ИТ и телекомуникации – 2930 лв., което е повече от двойно, в сравнение със средната работна заплата у нас, която е 1208 лв.

  Числата не спират дотук, “кодът” написаха и от Агенцията по заетостта. Според последните й данни бизнесът има нужда от повече от 320 000 квалифицирани работници, над 22% от които са ИТ специалисти. Секторът буквално предлага хиляди възможности за развитие, а желанието за специализиране в областта става все по-голямо. НСИ показва, че в родните университети на второ място са броя записали да изучават технически науки, а на пето място от над 30 направления са избралите да изучават ИТ.

  Предвид високия интерес организаторите на Career Show 2019 са поместили програма с  лекции, дискусии и уъркшопове в зона Silicon Valley, насочена именно към ИТ специалисти, инженери и технолози. Участие в програмата ще имат HackConf, експерти от сферата, както и представители на ИТ компании в България. Регистрацията за събитието е безплатна, но задължителна на https://careershow.bg/register/

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg