• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Осъдиха на пробация курортни търговци, продавали стоки ментета
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: БНР
  Снимката е илюстративна. Източник: БНР

  Двама курортни търговци бяха осъдени от Районния съд във Варна за търговия на дребно с чанти и портмонета от защитени марки. Деянието е престъпление против интелектуалната собственост, наказуемо по чл. 172б, ал.1 от Наказателния кодекс.

  Двамата подсъдими са съдружници и управители на търговско дружество, което стопанисвало обект в курорта „Златни пясъци“ за продажба на кожени изделия, облекла и обувки. На 17 август 2017 год., при извършена проверка в обекта им, се установява предлагане за продажба на над 270 броя чанти и портмонета, носещи знаци на 12 различни запазени търговски марки, без съгласието на притежателите на изключителните права.

  Според назначената експертиза, знаците, поставени върху намерените в обекта на подсъдимите стоки, са сходни със защитените такива, представляващи регистрирани търговски марки в Патентното ни ведомство и по реда на Мадридската спогодба за международна регистрация на марките. Деянието създава предпоставки за несправедливо облагодетелстване на търговеца от известността на оригиналните марки и може да предизвика объркване у потребителите от сходството във визията.

  Двамата подсъдими са неосъждани. На всеки от тях, по силата на постигнато в съдебна зала и одобрено от съда споразумение,  беше наложено наказание „пробация“. За срок от 6 месеца те следва да изпълняват две пробационни мерки – задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично и да провеждат задължителни периодични срещи с пробационни служители. Съдебният акт е окончателен и влиза в сила веднага.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg