• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Пълнолуние с частично затъмнение наблюдаваме тази вечер
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay
  Снимка: Pixabay

  В нощта на 16-ти срещу 17-ти юли ще има частично лунно затъмнение – част от Луната ще премине през земната сянка и ще стане червеникаво-кафеникава. Явлението ще може да бъде наблюдавано в Азия, Африка и Южна Европа, включително и от България. Събитието ще е около полунощ.

  През ноември ще се случи друго небесно събитие – преминаване на Меркурий пред диска на слънцето. Той няма да е видим с невъоръжено око. Ще е забележим като точка върху слънчевия диск, но само със специален филтър, поставен пред телескопа.

  Пред Радио Варна астрономът Иван Иванов от варненската обсерватория „Николай Коперник” разказа и за предстоящите през лятото метеорни потоци. Първият е “Южни Делта-Дракониди”. Той който започва от средата на юли и продължава до около 12-ти август, но с най-голяма честота около 25 метеора на час, ще бъде в последните дни на юли.

  “Персеидите” започват от края на юли и продължават до края на август. Максимумът на потока се очаква на 13-ти август след полунощ. Тогава честотата ще е около 20 метеора на час, но тогава и луната ще е по-ярка, защото ще е близка до фаза пълнолуние. Такива са рисковете на наблюденията при астрономите, отбеляза дългогодишният астроном Иван Иванов. Най-доброто време за наблюдение е след полунощ, посочи той.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg