• Варна
  -0°
  ясно небе
  Влажност: 66%
  Вятър: 5m/s W
  Спрягат Кристалина Георгиева за шеф на Международния валутен фонд
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © ec.europa.eu
  Снимка: © ec.europa.eu

  Кристалина Георгиева, която в момента е главен изпълнителен директор на Световната банка, има шанс да оглави Международния валутен фонд (МВФ), макар и малък, съобщава “Ройтерс”, позовавайки се на източници от фонда, предаде news.bg.

  Двама източници от борда на МВФ са посочили, че някои страни членки на фонда се опасяват, че ръководният пост в МВФ може да остане много време незает заради дългия процес по потвърждаване на новия председател на Европейската централна банка, за който пост е номинирана досегашната шефка на фонда Кристин Лагард, която вчера официално подаде оставка.

  Бивш френски финансов министър, Лагард беше първата жена, оглавявала МВФ и беше известна сред политиците с твърдостта си като преговарящ. Тя беше неуморим застъпник за ползите от търговията,глобалния растеж, които подпомагат бедните и средната класа, и овластяването на жените.

  Традиционно този пост винаги е бил заеман от европеец, докато ръководителят на сестринската организация на МВФ – Световната банка – винаги е бил американски гражданин, откакто двете институции са създадени в края на Втората световна война.

  Анализатори твърдят, че тази традиция вероятно ще се запази, след като кандидатът на президента на САЩ Доналд Тръмп, Дейвид Малпас, беше одобрен през април да оглави Световната банка с европейска подкрепа.

  Финансовите лидери на четирите най-големи икономики в Европа – Германия, Франция, Великобритания и Италия – ще участват във финансовата среща на Г-7 тази седмица в Шантили, заедно с други големи акционери в МВФ – САЩ, Япония и Канада.

  В кулоарите на срещата на Г-7 гуверньорът на Bank of England Марк Карни, смятан за водещ кандидат да наследи Лагард, ще се срещне с американския финансов министър Стивън Мнучин, който има силно влияние върху ръководството на МВФ. САЩ притежават ефективно вето върху основните решения на фонда.

  Въпреки че 54-годишният Карни е канадски икономист, той притежава ирландски и британски паспорт и е начело на централната банка на Великобритания от 2013 г. и председателства Съвета за финансова стабилност, международен орган, в продължение на седем години.

  Сред останалите спрягани имена за нов шеф на МВФ са Оли Рен, който е гуверньор на Финландската централна банка, както и Беноа Кьор, който е член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *