Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
77 години от гибелта на Никола Вапцаров
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Никола Вапцаров

Днес отбелязваме 77 години от гибелта на поета и революционер Никола Вапцаров.
Роден е на 7 декември (24 ноември стар стил) 1909 година в Банско. Учи в разложката гимназия (1924-1926). След това по волята на баща си учи в Морското машинно училище във Варна (1926-1932.

Мечтата му е да учи литература, но материалното положение на родителите му налага друго. Постъпва във фабриката на “Българска горска индустрия” АД в село Кочериново – като огняр и после механик. Уволнен през 1936 година, след тежка безработица постъпва като техник във фабриката на братя Бугарчеви в София.

После работи като огняр в железниците и в Софийския общински екарисаж. През 1940 събира подписи из Пиринско, по т.нар. “Соболева акция”. Заловен за това, съден, интерниран в Годеч. След завръщането му от Годеч (септември 1941 г.) се занимава с минноподривни дела срещу немските войски. Арестуван заради тази работа, през март 1942 г., на 23 юли е осъден на смърт и още същата вечер – разстрелян.

Вапцаров редактира в. „Литературен критик“ (1941). Публикува във вестниците „Кормило“ (1936), „Нова камбана“ (1937), „Светлоструй“ (1939), „София“ (1941), сп. „Занаятчийска беседа“ (1937 – 41) и др. През 1937 г. печели конкурс на сп.„Летец“ за художествено произведение със стихотворението си „Романтика“. Приживе Вапцаров издава само една стихосбирка – „Моторни песни“ (1940) – под името Никола Йонков.

Освен това пише пътеписи, разкази, критика, произведения за деца и една пиеса. Някои от материалите са публикувани в периодичния печат, но най-много е издаван след смъртта си.
Получава посмъртно почетна Международна награда за мир (1952).

Възпоменателната церемония ще се проведе на Мемориал „Гарнизонно стрелбище” в София. На нея ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

2 коментара

  1. опетков

    Много кратка и абсолютно невярна биография на поета Вапцаров, който дори не се е смятал за българин, а за македонец. Родителите му въобще не са били бедни, а и той съвсем не е типичния работник.. През цялото време на противонародната си дейност като слуга и агент на чужда държава- СССР, той е получавал възнаграждение и то в долари, не малка сума, за която много българи по това време биха му завидели. Вапцаров е бил връзката с т.н. “подводничари” и парашутисти, пратени от СССР, за да вършат въоръжени диверсии в страната ни. В затвора приятелчетата му от военния отдел на БКП го подхлъзват, той прави пълни самопризнания за антидържавната си дейност и съвсем нормално за една държава във война си е получил заслуженото.

  2. опетков

    Срам е за нашето военно-морско училище да носи името на този предател на страната, който дори не е пътувал и 1 миля като професионален моряк. Но така ще бъде докато това училище е свърталище на бивши и настоящи червени чугуни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *