• Варна
  6°
  ясно небе
  Влажност: 39%
  Вятър: 7m/s NNW
  Спецполицаи влязоха повторно във фирмата, в която работи Кристиян Бойков
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Юлия Лазарова/ Дневник
  Снимка: Юлия Лазарова/ Дневник

  Служители на Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) отново са влезли в офисите на фирма TAD Group, в която работи Кристиян Бойков – обвиненият за източването на данните на над 5 млн. българи и фирми от базата данни на Националната агенция за приходите (НАП).

  Полицейски екипи в момента са в офиса на дружеството в столичния квартал “Изток”, съобщи Би Ти Ви. Обиските идват само часове след като зам. главният прокурор Иван Гешев обяви в интервю пред БНТ, че разследващите вече работят по версията за организирана атака срещу държавата и че фирмата се занимава с киберрекет.

  Според него фирмата се е занимавала с киберрекет – прониквала в различни информационни системи и изнудвала собствениците им техни клиенти.

  “Дневник” потърси за коментар служители на фирмата, но телефоните им са изключени. “Имаме основания да считаме, че Кристиян Бойков не е сам – има поръчител, има и изпълнител”, коментира главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от “Фокус”.

  “Ако в началния етап на разследването сме считали, че лицето, което е обвинено до настоящия момент – Кристиян Бойков, е единственият извършител на компютърно престъпление, вече имаме достатъчно основания да считаме, че той не е сам”, добави главният прокурор. По думите му атаката може да се тълкува по всякакъв начин.

  “Тя може да се тълкува като политическа, бизнес-корпоративна, зависи от базата данни, с които разполагате, от базата данни, които са добити нелегално, и от целите, за които се използват. Ние разполагаме с доказателства, въпреки очакванията, че компютърът няма да може да бъде декриптиран, че 3 дни преди изтичането на базите данни на НАП в публичното пространство Кристиян Бойков е разполагал с тях”, поясни той.

  Цацаров каза още, че Бойков е автор на имейлите, които са изпратени по медиите. “Търсим доказателства и съм сигурен, че ще ги намерим, за съпричастност на други лица”, заяви той. Разследващите търсят годни доказателства в офиса на фирма TAD Group, каза от своя страна министърът на вътрешните работи Младен Маринов по повод акцията на ГДБОП.

  “Убеден съм, че има много добри професионалисти, които за определено време могат да се справят с тези предизвикателства”, каза Маринов. По думите му, служителите на фирмата не съдействат на разследващите и отказват да предоставят паролите за достъп, което забавяло разследването.

  На въпрос дали през това време има възможност във фирмата да се унищожават данни, министърът посочи, че иззетите до момента магнитни носители, компютри и конфигурации са под контрола на разследващите и няма как да бъдат унищожени.

  Вчера в телевизионно интервю Кристиян Бойков отрече да е опитвал да “пробие” сайтовете на която и да било институция, посочи, че не може да определи знанията си в тази област и че не знае каква е уязвимостта на базите данни на държавата.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *