• Варна
  8°
  тъмни облаци
  Влажност: 65%
  Вятър: 1m/s WNW
  НАП успокоява, че 4 млн. души няма нужда да сменят личните си карти
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  лична карта

  Няма необходимост близо 4 млн. българи, чиито данни бяха противозаконно огласени, да сменят личните си карти. Това успокояват от Националната агенция по приходите. Съвети за тях ще бъдат публикувани в сайта на НАП до края на днешния ден.

  След допълнителни проверки е установено, че данните на 189 души от незаконно разпространените през миналата седмица, включват комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта. За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени от Националната агенция за приходите веднага по телефон или имейл.

  От НАП съобщават, че приложението за проверка за незаконно разпространени лични данни ще работи с ЕГН, като ще изпраща резултатите от обработката на въведен от потребителя мобилен номер. Проверката ще е еднократна – само за един човек и ще дава отговор единствено дали има незаконно разкрита информация.

  Това е необходимо, за да се гарантира, че няма да се злоупотребява с чужди лични данни, допълват от НАП. В агенцията съпоставят незаконно разпространената информация с тази в реалните си бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация, съобщават още от приходното ведомство.

  След приключване на проверките, агенцията ще може да предостави на лицата и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени. Припомняме, че по-рано днес адвокатът на Кристиян Георги Стефанов призова да не бъдат намесвани в политиката.

  Вчера ГДБОП влезе във фирмата, в която работи обвиненият за хакерската атака. В ареста е търговския директор на “Тад груп” Георги Янков, задържан вчера по време на операцията на ГДБОП. Другият директор Иван Тодоров е в Канада на планирано пътуване още преди година.

  От прокуратурата заявиха, че нямат съмнение, че Кристиян Бойков е отговорен за атаката срещу НАП. За кандидата за главен прокурор Иван Гешев атаката към НАП била политическа. Пред bTV обвиненият отрече да е извършил атаката срещу приходната агенция.

  На 15 юли 2019 г. ДАНС, МВР и НАП проверяваха сигнал от хакер, че е източена значителна част от базата данни на Националната агенция по приходите. След това на 20-годишния Кристиян беше повдигнато обвинение за киберпрестъплението, след като той беше задържан на работното си място. Беше установено, че младежът е пробил и сайта на МОН преди 2 години.

  1 коментар

  1. фен

   Няма авария в Чернобил, спете спокойно!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg