• Варна
  10°
  тъмни облаци
  Влажност: 29%
  Вятър: 9m/s NE
  Над 60% от ремонтите в дома попадат в “сивата икономика”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Pixabay
  Снимка: © Pixabay

  Делът на скритата икономика в строителството е около 40%, а при довършителните работи в дома – над 60 но сто. Едва 6800 от общо около 35000 пък са лицензираните в страната сервизи за ремонт на моторни превозни средства, по данни на КНСБ.

  Според синдиката около 21% от българската икономика може да бъде окачествена като “сива”.

  Въпреки тенденцията на подобрение в последните години, секторите с най-висок дял на “сиви” практики в страната са още селското стопанство и леката промишленост.

  Недекларираният труд у нас е близо 16 процента при средно равнище за ЕС около 11,6 на сто, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция в Шумен.

  България е между петте държави в Евросъюза с най-висок процент както на сива икономика, така и на недеклариран труд.

  Само около 107 хиляди души от над 620 000 заети в земеделието в страна се осигуряват, а едва около 63 000 от тях имат трудови договори, каза Валентина Васильонова – зам.-председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието.

  За справянето с тези проблеми КНСБ провежда информационна кампания под мотото “Сивото убива!”, като Шумен е десетият пореден град, където тя се провежда.

  От синдиката са разработили и мобилно приложение – “VOX”, с което може да се подаде сигнал за некоректни практики на работодатели и фирми. До момента то е инсталирано от над 400 потребители, а подадените чрез него сигнали са около 30. По един от тях – за неизплатени заплати в Дупница, вече има предписание от Инспекция по труда, предаде БТА.

  Служителите на Дирекцията “Инспекция по труда” в Шумен през първите шест месеца на 2019 г. са извършили 413 проверки. Те са констатирали 1947 нарушения, от които 740 – по трудови правоотношения. Най-много са работещите без трудови договори в региона в питейните заведения, в строителството и търговията, съобщи юрисконсултът на контролния орган в областния град Десислава Иванова.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg