• Варна
  10°
  тъмни облаци
  Влажност: 29%
  Вятър: 9m/s NE
  Над 400 са умъртвените домашни свине в личните стопанства
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  B5C8853E-B0C8-4F6A-97E0-C1D084B6DB2C

  Освен в две индустриални ферми, едната, от които с 40 000 свине, Африканска чума вече е открита и в 19 лични стопанства, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

  По отношение на дивите свине, случаите са 20. Над 400 са домашните свине в личните стопанства, умъртвени до момента.

  Масовите огнища на Африканска чума са констатирани в нерегистрирани лични стопанства, посочи д-р Александра Митева от агенцията: „До този момент общият брой на огнищата стана 19 при домашни свине. Имаме и една фамилна ферма от предходната ни информация. Всичко останало са ферми, лични стопанства. Нерегистрирани ферми с неидентифицирани свине.”

  Експертите изключват вероятността заразено месо да има в търговска мрежа. Любомир Кулински от дирекция „Контрол на храните” в агенцията добави, че това не трябва да ни успокоява: „Още снощи късно, след като излезе резултатът, е пусната заповед. Ние сме проследили за последните 35 дни всяко едно движение на свине – по пътни листове, по бройки. Знаем точно в кои кланици са отишли тези свине, знаем на коя дата са заклани.”

  От агенцията припомнят, че заболяването не е опасно за хората, тъй като те не боледуват от него. Човекът обаче може да бъде преносител на Африканската чума и да спомогне за нейното разпространение.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg