• Варна
  10°
  разсеяна облачност
  Влажност: 29%
  Вятър: 9m/s NE
  Комари и мухи не пренасят чумата по свинете
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  0000417438-article2

  Стопаните да не крият прасета и да не търгуват с месото, съветват те

  асега няма доказателства комарите и мухите да са преносители на Африканската чума по свинете /АЧС/. Вирусът не се предава чрез тях. Това заявиха научните специалисти, изпратени в Плевен в рамките на информационната кампания срещу заболяването, организирана от МЗХГ.

  На територията на областта вирусът е регистриран при диви прасета, разпространява се от тях и от хора – чрез обувките и храната; пренася се механично и от кучета, котки, чрез остатъци при клане на прасета, поясниха експертите. Загробването на животните не заплашва с екокатастрофа, защото не се прави на места, където има подпочвени води и водоизточници, допълниха те. Важно е стопаните да не крият прасета и да не търгуват с продукти от тях, изтъкнаха научните работници.

  Тримата експерти – д-р Роман Пепович, д-р Георги Стоименов и доц. д-р Чавдар Филипов от Лесотехническия университет в София, отговориха на въпроси и коментари на участници в днешното заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с АЧС. И тримата бяха категорични, че в света няма ваксина и терапия срещу този вирус.

  Областният управител Мирослав Петров със своя заповед по-рано обяви бедствено положение в областта във връзка със ситуацията с АЧС.

  На срещата днес той предупреди “да не се прави политика със ситуацията преди местните избори, а да се изпълняват мерките срещу заболяването най-строго и отговорно”.

  Д-р Иван Йорданов – директор на ОДБХ в Плевен, заяви на въпрос на БТА, че до момента в областта са евтаназирани 226 прасета от лични стопанства в 15 селища, попаднали в трикилометрова зона около огнища на зараза. През последните 4-5 дни има тенденция на спиране на заболяването на територията, няма нови положителни проби, отбеляза той. Изключително важно е да няма прасета в личните стопанства, заяви д-р Йорданов.

  Специалистите разкриха, че се обсъжда въвеждане на ограничителен период за отглеждане на прасета в лични стопанства. Според тях на национално ниво се очаква да бъдат защитени животновъдите за претърпените щети.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg