• Варна
  10°
  тъмни облаци
  Влажност: 27%
  Вятър: 9m/s NE
  Пленумът на ВСС предлага кандидатура за главен прокурор
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Снимка: Дарик радио

  Предложения за кандидатури за главен прокурор ще бъдат внесени на заседанието на Пленума на ВСС на 25 юли.

  По същото време, когато ще се провежда заседанието, пред сградата на ВСС е организиран протест срещу издигнатата вече кандидатура на сегашния зам.-главен прокурор Иван Гешев.

  На 22 юли всички членове на Прокурорската колегия на ВСС се обединиха около кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Той е първата и единствена засега номинация, а имената на останалите кандидати трябва да станат ясни най-късно до 29 юли. Понастоящем Гешев е заместник на главния прокурор при ВКС.

  Според Прокурорската колегия, освен че Гешев изцяло отговаря на законовите критерии, той притежава и необходимия опит и морални качества да заеме поста. Той е прокурор от системата, в която има 20 години юридически стаж. Започнал е своят кариера като следовател.

  Въпреки че срещу него и неговата работа има и редица сигнали, Прокурорската колегия не видя никакви негативи в акциите на прокуратурата, които някои експерти определиха като твърде шумни.

  Главният прокурор Сотир Цацаров вече заяви, че за него номинацията на Иван Гешев е правилното решение.

  Кандидатите за главен прокурор трябва да представят своите концепции и мотивацията им в Съвета до 12 август, а на 9 октомври Прокурорската колегия трябва да се произнесе по допустимостта им. За да бъде избран за главен прокурор, даденият кандидат трябва да получи 17 от гласовете на всички членове във ВСС.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg