• Варна
  10°
  разсеяна облачност
  Влажност: 29%
  Вятър: 10m/s NE
  Специалист за НАП: Не ровете в сайтове за изтекли данни
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  CC2498D3-BEB9-4D6B-B7D4-566C5DDD350B

  Хората да не проверяват в други сайтове информация за себе си чрез ЕГН-то си, защото по този начин отново предоставят лични данни на някого, който най-вероятно не спазва директивата за защита на личните данни. Това посъветва специалистът по дигитална сигурност Ясен Танев по отношение на хакерската атака в НАП.

  Вредно е да се създават конспирации и да се всява паника. Затова сайтът на НАП трябва да тръгне максимално скоро и да проверяваме ЕГН-тата си там, допълни Танев пред bTV.

  По думите му течът на данни е сигурен и през последните седмици се работи върху това да се разбере на техническо ниво как се е случил пробивът. НАП предприемат активни действия по обезопасяване на сегашната инфраструктура. Определени сървъри се спират, системи се изключват, а част от тях се обновяват, обясни още специалистът.

  Има наръчник за оцеляване след теча, който се публикува на страницата на НАП. В него се казва как би трябвало да процедират институциите при такава атака и как хората да се чувстват спокойни, както и отговори на най-често задаваните въпроси. Това е нова инструкция, която би трябвало да се следва от всички органи, които се споменава”, на мнение е специалистът.

  От НАП обявиха, че за 189 души съществува по-голям риск от злоупотреби след теча на данни от приходната агенция. Незаконно разпространените за тях данни включват комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта. Препоръката е да сменят личната си карта.

  Ясен Танев се обърна към хората да не вярват, ако някой им се обади по телефона.

  “Хората знаят повече за вас и можете да станете лесна жертва”, посъветва той.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg