• Варна
  10°
  разсеяна облачност
  Влажност: 29%
  Вятър: 10m/s NE
  Ръст на строителството – спад на наемите: Предпочитаме ипотека
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Varnautre.bg / Архив
  Снимка: © Varnautre.bg / Архив

  Експерти в бранша на недвижимите имоти очакват 30% спад на цените на апартаментите под наем. Причината е, че много от обитателите им сега са направили инвестиция на зелено, пише dnes.bg.

  “За мен беше очаквано, имайки предвид ръста на строителството. Хората с по-малки доходи предпочитат да изплащат ипотечен кредит. Вноската за кредит е по-ниска от сумата за наем”, посочи Александър Гергов, който е управител на имотна агенция.

  “Застроиха се доста комплекси около София и става все по-модерно да се живее в предградие след Околовръстното шосе”, уточни той в “България сутрин”. По думите му в кв. “Манастирски ливади” продължава да се строи с високи темпове. Такова строителство има и в “Кръстова вада”, “Малинова долина” и “Витоша”. В тези квартали обаче имало проблеми с урбанизацията.

  Консултантът по недвижими имоти Сима Тодорова каза, че не се наблюдава генерален спад в наемите, тъй като там винаги има текучество. “Нашата статистика показва, че около 45% са сделките за наем за двустайни апартаменти и около 20% за тристайни. Хората със семейства преценяват, че е равносилно да внесат наема си като вноска по ипотечен кредит”, обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

  Тодорова коментира още, че не се отчита нарастване на цените на имотите. Пазарът е стабилен, сключват се сделки. Сред най-желаните райони в София са централната част, “Лозенец” и “Младост”. “Ваканционните имоти не са в пика си”, отбеляза Сима Тодорова. С това мнение се съгласи и Александър Гергов.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg