• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Мъж се бори да върне сина си, даден в приемно семейство с двама бащи в Холандия
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Темида

  Българче живее от две години в приемно семейство в Холандия с двама чернокожи бащи. Това съобщи бащата на момчето Николай по Нова тв.  Мъжът се опитва да върне сина си от години. У нас той е получил родителски права, решението на българския съд обаче не е признато в Холандия и детето остава да живее там, въпреки че майка му е загинала в катастрофа.

  “За последно видях детето през август 2013 г. В един момент загубих всякаква връзка и се наложи да го обявя за общодържавно и по-късно и за международно издирване”, разказва бащата. Преди 6 години той се разделил с майката на сина си, която по-късно починала.

  На първа инстанция съдът в Хага определи детето да бъде върнато в България. На втора инстанция, за голямо мое учудване, съдът отказа да върне детето, казва още бащата.

  В писмо до NOVA, от холандската служба за Защита на децата отказаха да коментират случая с мотив, че нямат практика да правят подобна информация публично достояние. Препоръките си дават само в съда, в закрити заседания, за да предпазят децата. Колегите им от българската агенция за закрила на детето, също са изискали мотивите за взетото решение, както и информация дали междувременно за момчето се създават условия за запазване на българската му идентичност. До този момент обаче, отговор не са получили.

  Преди две седмици решение на съда в Ротердам прекратява родителските права на Николай. Според решението, бащата упражнява натиск върху детето, с цел връщането му в България, докато момчето само проявява желание да остане. Спомените от биологичния му баща, провокирали у него страх и безпокойство, а с приемните си бащи чувствал стабилност и привързаност, пише в решението. Шанс за промяната му ще има при обжалване през октомври.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg