• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Бизнесът: Партиите ще станат по-ефективни при субсидия от 1 лев на глас
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Пари

  75% от фирмите считат че, ако държавната субсидия се премахне или стане 1 лев на глас, партиите ще оптимизират структурите си и ще станат по-ефективни. Това показва проучване сред бизнеса, направено в периода 28 юни – 3 юли 2019 година (преди влизане на законовите поправки за намаляване на субсидиите) по инициатива на БТПП. Повечето компании считат, че намалената субсидия ще бъде компенсирана с пари от бизнеса – 74% от анкетираните.

  Около 60% от компаниите виждат като ефект при намаляване на субсидиите на 1 лв. изчезване на „малките” партии и оставане само на „големите” партийни структури. От друга страна, когато действащите партии нямат благодат да ползват парите, затова че има гласоподаватели, това ще даде шанс на други партии да влязат в предизборното състезание, особено що се отнася до равноправието с разполагане на финансови средства.

  От друга страна при намаляване или премахване на субсидията ще се доведе според фирмите до  редица предимства: до ограничаване на членството в партиите по семеен ред; намаляване на зависимостта от гласоподавателите; минимизиране на разходите за несвойствена дейност; по-стриктен вътрешнопартиен контрол.

  В анкетата членовете на БТПП предлагат да се обърне внимание и на други средства за финансиране на партиите – по-голям членски внос и предоставяне на разумни рекламни пакети преди изборите.

  Участници в анкетата смятат, че финансовата подкрепа за партиите трябва да идва от членовете или симпатизанти с лични средства, като партиите следва да печелят хората с идеите си. Като ефект от редуциране на субсидията партиите виждат и създаването на една по-конкурентна среда – защото те няма да разчитат на пари от държавата.

  45% от фирмите подкрепят предложението те да финансират партиите, но при определени условия, а именно: да има по-голяма прозрачност на предоставяните средства, както и на разходването им и да се криминализира получаването на суми с неясни източници.

  46% от компаниите се притесняват, защото  ще се оказва натиск от страна на партиите върху бизнеса, а определени компании ще бъдат покровителствани. 67% от анкетираните споделят виждането, че когато партиите са финансирани от фирмите или НПО, то трябва да има фиксиран максимален размер. Таванът да е определена сума, но да не е свързана с размера на компанията или оборота.

  72% са против финансирането да е определен процент от оборота или приходите на компаниите, 62% са против финансирането да се извършва на база на размер на компанията (микро, малко, средно или голямо предприятие).

  63% заявяват, че размерът на субсидията за партиите трябва да бъде 1 лев на глас, а 78% подкрепят въвеждането на лимити за финансиране. Решението за намаляване на субсидиите е добро, но ще има търсения ефект , само ако има по-затегнат контрол, защото от анкетата си проличава мнението на бизнеса, че плащанията „под масата” ще останат.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg