Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
КНСБ: 200 000 работници в ЕС умират ежегодно, половината от рак
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
трудова злополука
Снимката е илюстративна.

Всяка година в ЕС умират по 200 000 работещи, като половината от тях стават жертва на ракови заболявания. Много от трудовите злополуки в България се крият и не се регистрират с изключение на тези, които завършват със смърт, алармират от КНСБ.

Отдавна от синдиката настояват в законодателството ни да се въведе директивата, свързана с канцерогени и мутагени на работното място, пише БНР.

Според официалната информация на НОИ, през 2018 г. в България са регистрирани 2914 трудови злополуки, а загиналите са 92-ма. Подобна е картината за 2015 и 2016 г. Оперативните данни за първото тримесечие на 2019 г. сочат 652 злополуки, като с фатален край са 15.

Един от големите проблеми в страната ни е азбестът, заяви националният секретар по безопасност и здраве на КНСБ Огнян Атанасов. Експертът обясни, че дори копирните машини и климатиците в офиса могат да станат виновници за редица здравословни проблеми.

“В България трудовите злополуки не се отчитат. Имаме два пъти по-висока смъртност в следствие на трудови злополуки на 100 хил. заети. В България на 100 хил. човека се отчитат 100 трудови злополуки. В ЕС на 100 хил. заети се отчитат 1400 трудови злополуки. Това означава, че в България трудовите злополуки се крият”, коментира още експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *