• Варна
  13°
  разкъсана облачност
  Влажност: 67%
  Вятър: 6m/s SW
  Потвърдиха ареста на молдовец, издирван за грабеж в Украйна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Pixabay
  Снимка: © Pixabay

  Молдовският гражданин Кристиан Т., задържан миналата седмица с определение на Окръжен съд – Добрич за срок от 40 дни на основание ЕЗА, издадена от съда в Одеса ще остане в следствения арест. Днес състав на Апелативен съд – Варна потвърди всички основания на първоинстанционния съд, определил временното задържане на чужденеца.

  В документите, изпратени от компетентните украински власти се посочва, че Кристиан се издирва с оглед наказателното му преследване по обвинение за грабеж, извършен на 16 януари 2017 г. в Украйна. Максималният размер на наказанието, което молдовецът може да получи в Украйна, е 10 години лишаване от свобода. Грабежът се наказва и по българското законодателство. В хода на съдебното заседание днес стана ясно, че още в деня на грабежа Кристиан е бил уведомен за започналото спрямо него досъдебно производство, но дни след това той е напуснал територията на Украйна.

  Три месеца по-късно районният съд в Одеса е издал ЕЗА  за временното „задържане под стража“ на молдовеца, което има за цел да бъде последвано от искане за екстрадиция и наказателно преследване от съдебните власти на Украйна по обвинение в грабеж. Кристиан Т. е бил задържан на 18 юли 2019 на влизане в България през ГКПП Кардам.

  Съставът на Апелативен съд – Варна сподели изводите на съда в Добрич, според които, престъплението за което се издирва Кристиан не е политическо, военно, амнистирано  или с изтекла  давност. Няма  данни  срещу него  у нас да  се води наказателно производство за същото престъпление. Налице  е  международен  договор – Европейска конвенция за екстрадиция, ратифицирана със закон от 1994 г., по който България и Република Украйна са страни.

  Мярката „временно задържане под стража” за срок от 40 дни се налага, за да се осуети евентуалното укриване на лицето, което през последните години многократно е пребивавало в различни държави, както и да се осигури присъствието му на делото при получаване на молбата за екстрадиция от Република Украйна.

  Определението на Апелативен съд – Варна, с което се потвърждава временното задържане под стража за срок от 40 дни на молдовец, издирван с ЕЗА от властите в Украйна за грабеж, извършен преди 2 години е окончателно. Ако през следващите 40 дни украинските власти не изпратят документи с искане за екстрадиция, то Кристиан Т. ще бъде незабавно освободен от ареста.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg