Поетеса от Плевен спечели първа награда в национален конкурс

Конкурсът е на името на родения в града автор на текста на песента „Усмивката“

Поети от цялата страна взеха участие във Втория всебългарски литературен конкурс, организиран от Община Вършец на името на родения в града автор на текста на песента „Усмивката“ - Лъчезар Станчев. 

Конкурсът е подкрепен от фондация "Лъчезар Станчев за поезия" – съорганизатор, Национален литературен музей, Алманах „Огоста“, Регионална библиотека „Гео Милев“ – Монтана, вестник «Сега» и вестник „Вършец“.

Много от авторите представиха сонетите си в различни вариации, имаше и опити за модернизиране на формата. В тазгодишното, второ издание на този амбициозен литературен форум се включиха 147 участници.

Творбите бяха оценени от Бойко Ламбовски – председател на журито, поет и преводач на поезия, от Мартен Калеев – поет, писател и журналист и проф. д.ф.н. Румяна Л. Станчева – литератор, дъщеря на Лъчезар Станчев. Те споделиха, че са чели сонетите без да знаят имената на авторите и са избрали тези, които са ги впечатлили, напълно анонимно.

Крайният срок за изпращане на творбите беше 15 юли, а обявяването на имената на отличените автори и произведения, и връчването на наградите се проведе на 1 август в Художествената галерия на Вършец, като част от Празника на курорта, минералната вода и Балкана – „Вършец 2019“.

«Да решиш да правиш литературен конкурс, да го организираш и проведеш веднъж е възможно за всеки. Да го организираш за втори път обаче, с тенденция да го превърнеш в традиция, означава сериозност, означава отдаденост, означава цивилизованост. Дано фондация «Лъчезар Станчев за поезия» и Община Вършец продължат това високо духовно начинание, което не само носи името на нашия прекрасен поет, роден тук, но и подкрепя изкуството на България в най-престижните му области, каквато безспорно е високата сфера на поезията и в частност сонета като най-висшата форма на изящната писана словестност. Иска ми се завинаги на литературната карта на България този конкурс да се свързва с името на Лъчезар Станчев и да дава една духовност на Празника на града и на литературата в цялата ни страна », каза председателят на журито Бойко Ламбовски.

Първа награда с грамота, парична премия от 300 лева и комплект книги спечели поетесата Виктория Маринова от Плевен за сонета «Колекция любов».

Отличия с грамота, парична сума от 50 лева и комплект книги получиха Нели Пигулева от Русе за «Денят е дълъг. Къса е пътеката» и Мариана Добрева – Дафчева от Асеновград за «Така се случи».

Кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров връчи наградите на победителите и изтъкна, че този конкурс е едно литературно събитие, което дава друга тежест на културния живот на нашия град и определено общността има нужда от него. «Тази ренесансова форма на поезията е изпълнена с много чувства, емоции и настроение, затова всички ние се възхищаваме на представените произведения», сподели кметът.

По време на награждаването беше направена видео презентация с архивни кадри, посветени на Лъчезар Станчев, изготвена от сина на поета – Владимир. Л. Станчев.

Двадесет подбрани произведения от всички близо 150 изпратени сонета, участвали в конкурса, са включени в малък сборник «Лъчезарни сонети 2019», издаден от фондация «Лъчезар Станчев за поезия». "Това също е форма на награда, защото авторите, които са отличени, желаят да видят своите произведения отпечатани. За да бъдат публикувани, те попълват декларация за авторство", каза председателят на фондацията Владимир Л. Станчев.