• Варна
  10°
  ниска облачност
  Влажност: 40%
  Вятър: 5m/s S
  Потвърдиха ареста на българка, издирвана от Белгия за трафик на жени
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Pixabay
  Снимка: © Pixabay

  28-годишната Росица А., заподозряна от компетентните власти на Кралство Белгия, че заедно с брат си и с други лица, в продължителен период от време от България към Брюксел осъществявали трафик на жени, които били принуждавани със заплахи да проституират, ще остане в ареста. Днес състав на Апелативен съд – Варна потвърди първоначалния арест на младата жена, определен от Окръжен съд – Варна през миналата седмица на основание ЕЗА, издадена от съдия-следовател при първоинстанционен съд в столицата на обединена Европа.

  Втората съдебна инстанция сподели основанията, посочени от Варненския окръжен съд, които се основават на ЕЗА. В документите, изпратени от властите в Кралство Белгия са посочени лицата, заподозрени в експлоатирането на престъпната мрежа, както и жертвите на трафика. Повече от милион евро са средствата, неправомерно придобити от експлоатацията на жените, принуждавани да проституират. Според разследващите в Белгия, Росица А. е играла ролята на финансов посредник за прехвърляне на парите, генерирани от проституция и е била наясно с произхода им. Материалите, документите, вещите и дори оръжието, открито в дома й в Румъния са били и основанията на разследващите органи в Белгия да поискат с ЕЗА задържането на българката.

  Днес съставът на Апелативния съд не коментира тези факти. В настоящия етап и за този съд е важно, че  документите, изпратени от компетентните власти в Брюксел съдържат всички атрибути, посочени в Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест. Мярката за неотклонение „задържане под стража“ ще гарантира явяването на Росица пред Варненския окръжен съд, който има 7 дневен срок, за да насрочи и разгледа искането на Брюксел за предаването на българката, която ще бъде разследвана там затова, че заедно с брат си и с други лица, в продължителен период от време от България към Брюксел осъществявали трафик на жени, принуждавани да проституират.

  Определението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава първоначалния арест на Росица А. не подлежи на обжалване.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg