• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  “С 30 км/ч в града” в квартал “Таляна” по случай Деня на Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: varna2017.bg
  Снимка: varna2017.bg

  Кампания под наслов “С 30 км/ч в града” ще се проведе във Варна с цел популяризиране на модели на безопасност на движението по пътищата, особено в централните части на града, където се наблюдава по-висока концентрация на ПТП между пешеходци и превозни средства.

  Демонстрации, спортни дейности, забавни и образователни игри ще се проведат в „Таляна” – креативния квартал на Варна, в празничния за града 15 август. Организатори на събитието са Сдружение „Варна – Европейска младежка столица”, Сдружение „Таляна”, в партньорство със Община Варна и Държавната агенция  „Безопасност на движението по пътищата“. Инициативата се организира под егидата на областния управител на Варна Стоян Пасев, със съдействието на ОД на МВР – Варна.

  Квартал „Таляна” беше обособен преди няколко години в централната част на Варна с визията да се развива като район на творческите индустрии. Той беше обект на изследване на пешеходната проходимост в рамките на проект CityWalk на Община Варна. В резултат бяха направени препоръки да се вземат мерки за намаляване на предпоставките за транспортни произшествия и за подобряване на достъпността за пешеходци в района. Една от предложените пилотни мерки в проекта е да се приложи ограничаване на скоростта на движение на автомобили до 30 км./ч в целия квартал.

  За провеждане на кампанията на 15 август ще бъде спряно движението на автомобили по ул. „Преслав” –  от пл. „Независимост” до ул. „Цариброд”, от 09.00 до 19.00 ч. За да има достъп до паркинга на пл. „Мусала”, автомобилното движение за деня ще бъде двупосочно в участъка от началото на ул. „Хан Аспарух” до ул. „Одесос”.

  Програмата включва:

  Държавна агенцията „Безопасност на движението по пътищата“ – интерактивна разяснителна кампания

  ОД на МВР – Варна – Пътна Полиция – демонстрационна интерактивна игра за пътна безопасност

  БЧК – демонстрации на първа помощ при различни ситуации на пътя

  СБА – анкета, насочена към гражданите, с въпроси относно безопасността на движението; за правилно отговорилите на всички въпроси са предвидени награди

  ORCAM – демонстрация на очила за незрящи с цел по-добрата им ориентация и безопасност в динамичната градска среда

  MobilEye – представяне на изкуствен интелект системи за подобряване безопасността при движението на превозни средства

  Спортни игри от програмата на фестивала FUNCITY+: демонстрации по кикбокс, slack line (ходене по въже), пилатес, джаги, уроци по тенис на маса и др.

  Дейности за децата: изобразително изкуство, федербал, игри на открито. В специално обособен кът срещу срещу Социалната чайна те ще имат възможност да рисуват на тема „Движа се безопасно в моя град”.

  Улично изкуство с графити-художника от алтернативното пространство „ХАЛЕ 3” Георги Митев, който е направил проект за графит специално за кампанията „С 30 км/ч в града” и ще го осъществи пред очите на публиката пред сградата, известна като бившия Дом на ученика на ул. „Преслав”.

  КАБ Варна – представяне на мерки за зона 30 км/ч.

  Пресконференция „С 30 км/ч в града” от 12.30 ч. в Областна администрация с участието на Областна управа, Община Варна, Държавна агенция „Безопасност  на движението по пътищата“, ОД на МВР–Варна, БЧК, СБА и др. Специален гост ще бъде и актрисата Яна Маринова.

  Информационни и образователни кампании от този тип, както и отбелязването на Световния ден без автомобили – 22 септември, се реализират с цел подпомагане на Община Варна в използването на устойчиви модели на градска мобилност. Те предполагат подобряване на пешеходната и велосипедната инфраструктура и на обществената транспортна мрежа в съответствие с целите и принципите, залегнали в ключовите стратегически документи на Европейския съюз.  Един от тях е „Визия 0” на Европейската комисия – стратегически мерки, които да започнат да се прилагат с цел никой да не загива и да не бъде нараняван тежко при използване на пътната мрежа до 2030г. Дългосрочните цели са постигане на устойчива среда и подобряване на политиката на варненските власти с фокус върху развитието на публичните пространства, подкрепа на пешеходността, немоторизирания транспорт и ограничаване на автомобилния трафик.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg