• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  58-годишният мъж, пребил до смърт жена си, остава в ареста
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  съд

  Окръжен съд – Варна определели постоянна мярка „задържане под стража“ на 58-годишният Атанас Г., обвинен в убийството на жената, с която живеел на семейни начала, извършено по особено мъчителен начин за убитата и с особена жестокост. Според Наказателния кодекс, престъплението, в което е обвинен е тежко умишлено и се наказва с „лишаване от свобода“ от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна.

  Престъплението е извършено на 8 срещу 9 август, когато след нанесен побой е била умъртвена 51-годишната Йорданка А. След подаден сигнал, органите на реда намират тялото на жената в жилището в кв. „Аспарухово”, в което тя и Атанас Г. са живеели от известно време.

  58-годишният мъж е от Пазарджик, няма постоянна работа,  има няколко влезли в сила присъди, последната от които е за причинено пътно произшествие с нанесена средна телесна повреда. Престъплението, в което сега е обвинен, е извършено в изпитателния срок на предходна присъда.

  Защитата на Атанас Г. поиска определяне на по-лека мярка за неотклонение с мотивите, че към момента не са събрани категорични доказателства, че той е автор на деянието. Посочено беше, че мъжът има постоянен адрес в Пазарджик и съответно няма опасност да се укрие.

  Пред съда обвиняемият заяви, че е нанесъл няколко удара на Йорданка А., след като двамата употребили над половин литър алкохол, но не е имал намерение да я умъртвява и дори е повикал спешна помощ.

  Варненският окръжен съд, като разгледа събраните до момента материали от досъдебното производство, прие че съществува обосновано подозрение Атанас Г. да е съпричастен към деянието, в което е обвинен и което e с високата обществена опасност. Въпреки наличието на постоянен адрес, съдебният състав отчете, че обвиняемият не пребивава на него, а предвид тежестта на престъплението и предвиденото наказание в НК, съществува реална опасност лицето да се укрие или да извърши престъпление. Съдът взе под внимание факта, че деянието, в което е обвинен Атанас Г., е извършено в изпитателния срок на предишна присъда, поради което му определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

  Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна в тридневен срок.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg