• Varna
  15°
  разсеяна облачност
  Влажност: 72%
  Вятър: 7m/s ESE
  Апашите атакуват между 8 и 11 ч., влизат през отворени прозорци
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Крадец

  В отпускарския август от полицията отчитат по-малко домашни кражби в сравнение с миналото лято. Те са с 58 по-малко. В същото време, броят на задържаните за домашни обири е по-голям, каза Марио Киричков, оперативен работник в сектор “Кражби” към СДВР, пред bTV, цитиран от dnes.bg.

  Апашите атакуват най-често в часовия диапазон между 8 ч. и 11 ч. На първо място крадците посягат към пари и скъпоценности. Следва битовата техника – телевизори, таблети, фотоапарати, аудиотехника.

  Крадците най-често те влизат с взлом с професионално изработени инструменти като шперцове, по-рядко предпочитат да разбият вратата или ключалката. Не са редки случаите, в които, улеснени от нашата разсеяност, те влизат през отворени балконски врати или прозорци.

  “В зависимост от информацията, която са получили лицата от криминалния контингент, че се държат големи суми пари или ценности – те се самоорганизират каква брава трябва да се отключи, дали има огнеопорна каса в жилището и как тя да бъде отключена” каза Киричков.

  Той допълни, че крадците нахлуват в домовете на хората най-често, след като счупят патронника на бравата със специализиран инструмент. Случаите, в които влизат с груба сила или отключване, са доста по-малко

  “Това са лица от специализиран криминален контингент. Често получават информация от някой близък, от обкръжението на обекта, който е набелязан за кражба. Другият вариант е на случаен принцип – взимат каквото намерят””, заяви Марио Киричков и допълни, че едно жилище се наблюдава около четири дни преди да бъде атакувано.

  Подсилването на външната врата и частната охрана са сред най-препоръчваните съвети, оказва се обаче, че това не е достатъчно, защото често крадците влизат през прозорците.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *