• Варна
  5°
  тъмни облаци
  Влажност: 72%
  Вятър: 9m/s W
  Сметището край Свищов пламна за трети път
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: БГНЕС
  Снимка: БГНЕС

  Сметището в Свищов се възпламени за трети път, съобщава bTV. За да се справят с бедствената ситуация, са мобилизирани хора и техника от 5 общини. Предстои сметището спешно да бъде засипано с десетки тонове пръст. Очаква се днес общината да подпише документа на фирмата изпълнител, след което ще започне запръстяването на депото.

  Въпреки че сметоизвозването на мястото е прекратено през 2017 г., по се оказва, че теренът се е използвал като нерегламентирано сметище и след това. По тази причина въпреки че официалната площ на сметището е 50 дка, през годините то се е разраснало двойно.

  Въпреки че и тази сутрин Свищов осъмна сред дим и неприятна миризма няма критичните нива за замърсеност на въздуха. Пряко обгазена обаче е вилната зона в местността Ненова шатра, където има над 40 къщи. Когато вятърът е към нас, затваряме прозорци, всичко, влизаме вътре и чакаме да тръгне вятърът на обратно, обясняват потърпевшите.

  На терен денонощно дежурят пожарникари, полиция и местна власт. За всички е изненада, че пожарът се случва само дни, преди да започне цялостното запръстяване на сметището, за което държавата е отпуснала средства през март.

  Припомняме, вчера община Свищов обяви бедствено положение, след като тлеещото сметище отново избухна в пламъци. Пожарът на старото сметище край Свищов започна в сряда и обхвана 50 декара. През почивните дни тлеещото депо обгази града. По-рано днес кметът заяви, че има първоначални сведения за умишлен палеж на сметището.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg