• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Клипчета показват, че “Лисичата опашка” трови и приземния въздух
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Кадър: Facebook/ Димитър Димитров
  Кадър: Facebook/ Димитър Димитров

  “Агрополихим” отново избълва в атмосферата емисии на силно отровния азотен диоксид, този път по повод празника на Варна, шегуват се девненци. Преди известно време директорът на завода Красимир Бербенков заяви за bTV Новините, че коминът на цеха за азотни киселини бил на достатъчно голяма височина, а “Лисичата опашка” нямала досег с приземния слой. Две клипчета, снимани от територията на пристанище “Варна запад” на 15 август, показват, че оранжевият дим се разстила и в ниското: в приземния въздух, който дишат хората и всички останали живи организми, и който попада в почвите и водните басейни.

  Потърпевши от системното замърсяване на въздуха с азотен диоксид са най-вече работещите в Южната промишлена зона на Девня, но и жителите на квартал “Повеляново”, град Белослав и други населени места в района. Същевременно информация за предстоящо изпускане на отровните аерозоли продължава да не достига до обществеността.

  Азотният диоксид (NO2) е червено-кафяв, силно отровен, лесно втечняем газ. Вредното въздействие на този замърсител се отразява предимно върху дихателните функции. Неблагоприятно се повлияват хронично болните с респираторни инфекции, а особено чувствителни към повишаване нивото на азотния диоксид са болните от белодробна астма. Концентрация от 0,4 mg/dm3 е смъртоносна за възрастен човек. Във всички случаи попадналият в атмосферата азотен диоксид дразни лигавицата на очите и дихателните органи, предизвиква хрипове, кашлица и задух.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg