• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  1000 лв. глоба за плажен бар в Крапец, искал такса за тоалетна от клиентите
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  заведение крапец1

  Заведение на плажа в Крапец ще бъде глобено заради изискване за заплащане от клиентите за ползване на тоалетната. Начисляването на такса за ползването на санитарния възел от клиентите на заведението е в нарушение на наредбата за категоризация и за него ще бъде съставен акт в размер на 1000 лв. Дадени са предписания за отстраняване на несъответствието, като инспекторите ще извършат последваща проверка.

  Комисията за защита на потребителите е извършила проверка в бара във връзка с информация в медиите, че заведението изисква заплащане на такса от 1 лев за зареждане на телефон.Тя обаче е обявена на видно за клиентите място, са установили служителите на КЗП.

  В хода на проверката инспекторите са установили и че в менюто на въпросния плажен бар са посочени цените и грамажите на предлаганите храни и напитки, което предполага, че изненади при поднасянето на касовия бон не би трябвало да има.

  Експертите на КЗП напомнят, че начисляването на такси от типа „празен стол”, „празна чиния”, „желание на клиента” и пр. е допустимо, но само ако – както в този случай – потребителят е бил предварително информиран по надлежен начин колко ще му струва конкретната услуга. Това може да стане чрез ценоразпис, в менюто, на информационна табела в обекта или чрез друг подходящ способ.

  Плаж „Каваците”, на който по-рано днес парашут с двама души се откъсна от теглещата ги моторна лодка, е проверяван от Комисията за защита на потребителите, включително и през този летен сезон, като е установено, че е налице цялата изискуема по закон предварителна информация за цените и правилата, при които се предоставят тези услуги. По отношение безопасността компетенциите са на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” и Изпълнителна агенция „Морска администрация”. Апелът към търговците е да се съобразят с метеорологичните условия с оглед осигуряване безопасността на клиентите при ползването на услугите от такъв тип, а самите туристи да не поемат излишни рискове за доза адреналин.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg