• Варна
  13°
  разкъсана облачност
  Влажност: 67%
  Вятър: 6m/s SW
  Втори случай на морбили във Варна – разболяло се е дете
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Морбили
  Снимката е илюстративна.

  Втори случай на морбили е регистриран във Варна. Разболяло се е дете, което посещава детско заведение, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Случаят е потвърден от Националната референтна лаборатория – „Морбили, паротит и рубеола” – София. Предприети са противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на заболяването. В началото на този месец болестта бе потвърдена при 29-годишен мъж, който не е бил имунизиран срещу нея.

  През изминалата седмица са регистрирани и 23 случая на варицела, два – на скарлатина и три вирусни менингита. Броят на регистрираните остри респираторни заболявания ( ОРЗ) и грип е почти трикратно завишен в сравнение с предходната седмица – 101 остри респираторни заболявания и 5 случаи на грип срещу 38 случая на ОРЗ от предходната седмица. Регистрирани са 21 случая на усложнения от грип и ОРЗ – 14 бронхита и 7 пневмонии.

  Броят на регистрираните чревни инфекции е завишен – 80 случая срещу 53 от предходната седмица, представени от: 65 ентероколита, 6 колиентерита, 5 ротавирусни ентерита, 1 салмонела, 2 случая на дизентерия и 1 вирусен хепатит.

  В имунизационният кабинет през отчетния период са преминали общо 43 лица. Проведени са 27 имунизации. С ваксина против жълта треска са обхванати 6 лица. В кабинета за анонимно и безплатно консултиране за СПИН (КАБКИС) са преминали и изследвани 16 лица.

  Регистрирани са 16 случаи на ухапани от кърлежи. Регистрирани са 1 случай на Марсилска треска, 1 случай на Лаймска болест, 1 трихоцефалоза и 3 ламблиози. Извършени са 52 епидемиологични проучвания на болни с остри заразни болести (ОЗБ).

  2 коментара

  1. Антония

   Повечето правила са създадени, за да ни предпазят, и за това трябва солидарно да ги спазваме ! Един фалшифициран документ, за едно дете, и една майка, която се радва, че е прецакала системата, и детето й е влязло в детска градина, без ваксини, води точно до обратния ефект! Ваксините са създадени да защитят хората, за това живеем и пи-дълго, а не като номадите до 45 макс…Но необразованият човек няма как да се замисли за това, за съжаление на околните.

  2. Светослава

   А къде пише, че детето не е било имунизирано?

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg