Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Откриха мраморна плоча с гръцки надпис, посветен на култа към Богородица
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: БНР
Снимка: БНР

Мраморна плоча, разделена на четири фрагмента, с текст на гръцки в стила на Омир, е открита до раннохристиянската базилика, която се намира на два километра източно от село Шкорпиловци, община Долни Чифлик. Това съобщи за Радио Варна д-р Христо Кузов, ръководител на разкопките, които са подновени след 40-годишно прекъсване.

Д-р Кузов обясни, че надписът е посветен на култа към Богородица и представлява обръщение от Евфемия, дъщерята на император Маркиан. Кузов обясни, че този надпис е голяма рядкост за късноантичната епоха.

Плочата ще бъде реставрирана и изложена в Регионалния исторически музей във Варна. Археолозите се надяват да намерят и други епиграфски паметници в близост до базиликата в Шкорпиловци.

Пълният текст на надписа: -οι ἐμὸν, [Δέ]σποινα, πέ|λει βασιλήϊον ἔρνος. ’Eσθλὴ, ἀλεξίκακος, Εὐφημ|[ί]αν με καλεῖσθαι οὔνομ’ ἑὸν | ἐκέλευσεν ἐφημοσύνη γενετ|ῆρος Μαρκιανοῦ μεδέοντο|ς ὅλης χθόνος ἠδὲ θαλάσσης. „- – -, Господарке, е моят императорски произход. О, великолепна избавителко от злото, да се наричам с името Евфемия (“благословия, възхвала”) ме задължи повелята на моя родител Маркиан, управляващ цялата земя и море“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *