Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Капсула на времето с послания за поколенията поставиха в курорта “Албена”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Дарик Добрич
Снимка: Дарик Добрич

“Албена” не е само символ на природа, хармония, спокойствие и качество. Курортът е един от символите на българския туризъм“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на тържеството по повод 50-годишня юбилей на комплекса. „Албена е място, което съчетава отлични условия за развитие на туризъм целогодишно, което е и целта ни“, допълни министърът.

Тя подчерта, че министерството на туризма насърчава националните курорти като средища за разнообразни видове туризъм през цялата година. Ангелкова сподели, че вярва, че с новите промени в законовата рамка в сектора тяхната дейност ще стане много по-ефективна и целенасочена не само към определен фокус туристи и отделни пазари, но и към прилагане на все по-иновативни продукти и форми на обслужване.

Министър Ангелкова заяви, че с добрата си спортна база и новооткритата конферентна зала „Перуника хол“  комплексът има огромен потенциал и за разнообразни събития през останалите месеци на годината. Тя добави още, че Министерството на туризма ще една от първите институции, която ще се възползва от иновативната зала и ще проведе следващия си Национален съвет именно в нея.

За периода април-юни 2019 г. по данни на НСИ в Албена се отчитат 15% ръст на отседналите българи в местата за настаняване с поне 10 легла, спрямо същия период на миналата година. В броя на нощувки им се отбелязват 27 на сто ръст, както и над 31% ръст в приходите от тях. Само за първия летен месец – юни 2019 г., тук са реализирани общо близо 278 хил. нощувки, като от българи те са с над 29 на сто повече спрямо юни 2018 г. Приходите от тях приближават 15 млн. лв., като от пребиваването на български туристи ръстът е 33 на сто, информират от министерството.

Заедно с управителния съвет на „Албена“ АД  Ангелкова постави капсула на времето с послания към бъдещите поколения, която ще бъде отворена след  50 години. Капсулата бе положена в специален постамент пред зала „Перуника Хол“. Тя съдържа пясък от плажната ивица на курорта, мед и минерална вода, произведени в региона, юбилейни значки, флашка със снимки, разкриващи историята на ваканционното селище и вестник, посветен на юбилея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *