• Варна
  13°
  ниска облачност
  Влажност: 67%
  Вятър: 5m/s WSW
  По 20 лв. на ромчета първолаци, но за тетрадки и моливи
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  училище

  По 20 лв. ще могат да получат ромчета от първи до четвърти клас, но те ще се използват само и единствено за учебни пособия – тетрадки, моливи, гуми, острилки, химикали, боички и др. Средствата ще бъдат отпускани от МОН по националната програма “Подпомагане на общините за реализиране на дейности за образователна десегрегация”. Програмата има предвиден бюджет от 1 млн. лв., пише “Монитор”.

  За децата в предучилищна възраст и за учениците от пети до седми клас също е предвидено финансиране за пакети с учебни пособия и материали. Сумата за тях е до 15 лв. За учениците в прогимназиални класове помощта може да скочи до 30 лева, тъй като изучават повече предмети и им трябват повече пособия.

  Допълнителното финансиране ще бъде представяно на общините, за да могат малчугани в предучилищна възраст и ученици, които посещават сегрегирани детски градини или училища, да бъдат пренасочени към несегрегирани образователни институции и да им бъдат осигурени необходимите учебни пособия.

  За транспорта до приемните образователни институции (такива, в които се обучават деца и ученици, които не са от етнически малцинства – б.а), също са предвидени допълнителни средства. Учениците или малчуганите от детските градини могат да получават до 20 лв. за карта за градския транспорт или до 1,40 лв. за билетче за всяко пътуване.

  Превозът може да се извършва и с миниавтобуси с до 22 места или големи автобуси с над тази бройка. Когато придвижването от кварталното училище до приемащото е за собствена сметка въз основа заповед на кмета на община или школския директор, финансирането е до 1,10 лв./км за малкия автобус и до 1,60 лв./км за големия.

  Отделно за до 22-местните превозни средства ще бъдат давани и до 4000 лв. за поддръжка, а за големите – до 6000 лв. Когато по националната програма е сключен договор със специализирана фирма, то ще бъдат отпускани само до 1,65 лв./км за малките автобуси и до 2,45 лв./км за големите.

  Всяка община, в която има ромски махали или квартали с преобладаващо население от малцинствата и има риск от вторична сегрегация на училищата или детските градина в района, може да се включи със свой проект, но се изисква и 10% самофинансиране.

  2 коментара

  1. Силвия

   А, за децата на българи от многодетни семейства, какво ще има?
   Това е неприемливо и обидно към данъкоплатците БЪЛГАРИ. Ромите не работят и не плащат данъци, но всякакви подпогания получават.

   • Fox81

    Пиша се за ром, ракия, уиски и каквото и да е, даже за чифут и джендър мога да се запиша, явно ненормалните са с предимства.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg