• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  При Brexit без сделка: Няма да се изисква виза при престой до 90 дни
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay
  Снимка: Pixabay

  За краткосрочни посещения на Острова до 90 дни няма да се изисква виза при вариант на Brexit без сделка. До това споразумение стигнаха Обединеното кралство и ЕС, съобщи посланикът на Великобритания Ема Хопкинс. Ще има промени обаче, ако планираме да останем на Острова за повече от три месеца, за да работим или учим. Тези правила ще бъдат оповестени през следващите няколко седмици, поясни Хопкинс.

  Има нова схема за регистриране на европейските граждани, за да могат те да уредят своя статут. От 120 хиляди българи, които живеят в Обединеното кралство, в нея вече са регистрирани 54 000 чрез приложение на телефоните си, посочи посланикът и призова и останалите да изпълнят простата процедура, предаде dnes.bg.

  Тя отрече слуховете за недостиг на лекарства или че ще има необходимост от визи. По думите ѝ Обединеното кралство много сериозно се подготвя за излизане от ЕС без сделка. „Обнародвали сме 570 законодателни акта. Със сигурност визи за краткосрочни посещения няма да са необходими за разлика от това, което някои коментатори твърдят”, обясни Ема Хопкинс. Тя подчерта, че сегашното правителство и премиерът Борис Джонсън съвсем ясно посочиха, че Великобритания напуска ЕС на 31 октомври.

  „Все още сме напълно уверени, че през следващите два месеца ще успеем активно да проведем преговори с ЕС и че можем да постигнем сделка, която да работи за всички”, заяви посланик Хопкинс, но допълни, че все пак трябва да са готови за всякакъв сценарий, като напускане без сделка на 31 октомври.

  „Сделката трикратно беше отхвърляна от нашия парламент, така че е ясно, че тя няма да мине през него. Ако искаме да постигнем някакъв напредък, трябва да има промяна. Основното нещо за сегашното правителство е защитният механизъм по отношение на Ирландия. Считаме, че това е недемократичен механизъм и предвижда ангажименти от наша страна, които ние няма как да контролираме. Това е основната точка, по която преговаряме с ЕС в момента”, каза още тя пред bTV.

  Хопкинс обясни, че е обичайна конституционна процедура кралицата да спре временно дейността на парламента и тя да се съгласи. През последните 60 години тя често е одобрявала подобно нещо и не става въпрос за позиция на кралицата относно брекзит.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg