• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Aрх. Белин Моллов реди изложба във Варна по повод Съединението
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  belin molllov

  Архитектурното наследство на България, майсторски изобразено с акварел, ще представи арх. Белин Моллов във Варна в навечерието на празника на Съединението – 6 септември. Изложбата ще бъде открита на 4 септември в културно–развлекателен комплекс „Морско казино” – емблематично за морската столица, чиято сграда сама по себе си също е с висока архитектурна стойност.

  Родом от Русе, израснал и формирал вкуса си във впечатляваща с архитектурните си шедьоври градска среда, Белин Моллов започва да рисува още като ученик. Първата си изложба подрежда още на 15 години в родния си град.

  И днес, вече експерт с 50 години опит в устройственото планиране и градското развитие, заемал ръководни позиции в „Софпроект” – Дирекция „Генерален план на София” и МРРБ, участвал в подготовката на договора за присъединяване на България към ЕС, арх. Белин Моллов продължава да рисува. В края на май т. г. той подреди поредна самостоятелна изложба, озаглавена „Архитектура и градски пространства в България”, в Съвета на Европа в Страсбург. В интервю за  списание „Градът” по повод изложбата арх. Моллов споделя, че изпитвa oгpoмeн pecпeĸт ĸъм apxитeĸтypнoтo нacлeдcтвo ĸaтo фaĸтop зa нeпoвтopимaтa идeнтичнocт нa гpaдcĸaтa cpeдa. Добавя още и че идeятa e била дa се пpoвoĸиpa интepecът ĸъм apxитeĸтypните пaмeтници, ĸoитo пpeнacят oчapoвaниeтo нa oтминaли eпoxи, възпитaвaт и cъздaвaт caмoчyвcтвиe зa тoвa, чe cмe нocитeли нa тpaдиции.

  Освен архитектурни ценности от Черноморието в началото на септември във Варна художникът ще представи културно наследство и от други краища на родината. Причината отново да подбере обекти от цяла България е, че периодът на изложбата му съвпада с един от най-светлите български празници – 6 септември.

  Съединението, осъществено през 1885 г., дава нов импулс за развитието на обединената нация и младата държава. След този акт историците отчитат значителен напредък в развитието на архитектурата и строителната дейност, както на север от Стара планина, така и в присъединената територия на юг от Балкана. Сред емблематичните сгради, изградени именно през този вдъхновяващ период на съзидание, са: Народното събрание в София, проектирано от арх. Константин Йованович, Дворецът „Евксиноград“ във Варна на арх. Виктор Румпелмайер, „Доходното здание“ в Русе на арх. Петер-Паул Бранк, Областното събрание в Пловдив – арх. Пиетро Монтани, и др.

  След Съединението започват и блестящите кариери на първата генерация знаменити български архитекти, оставили едни от най-големите шедьоври: Йордан Миланов, Петко Момчилов, Пенчо Койчев, Наум Торбов, Антон Торньов и Никола Лазаров. Техни творби, изобразени от арх. Моллов, също са включени в изложбата. Така експозицията би била едно от подходящите места във Варна, което гражданите и гостите на града да посетят на празничния 6 септември, за да видят подема в развитието на градовете в България след Съединението, материализиран под формата и на впечатляваща архитектура.

  Специално за тази изложба арх. Моллов нарисува и сгради с висока естетическа и културно-историческа стойност от квартал „Таляна”. Това е зона в Стара Варна, отличаваща се с най-висока концентрация на сгради – паметници на културата. Тя беше обособена преди няколко години, за да се развива като творчески квартал по аналогия на „Капана” в Пловдив.

  През юни арх. Белин Моллов участва като експерт-урбанист във форум, който се проведе в квартал „Таляна” с цел да се обсъдят предизвикателствата пред креативните квартали на България. Той е очарован от атмосферата в тази част на града, която в голяма степен се дължи  и на съхраненото недвижимо културно–историческо наследство под формата не само на отделни сгради, а и на цели ансамбли.

  Изложбата на арх. Моллов „Архитектурното наследство на България” ще може да разгледате до края на септември.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg