• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Партии все още дължат 5.3 млн. лв. от надвзетите субсидии
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Пари

  Част от политическите партии, сред които БСП и партиите от коалицията “Обединени патриоти” – ВМРО, НФСБ и “Атака”, все още не са върнали надвзетите субсидии. Общият размер на дължимата сума е 5.3 млн. лв. Това се разбира от справка, публикувана на сайта на Министерството на финансите, предаде “Дневник”.

  Партиите трябваше да върнат около 14.5 млн. лв. надвзети субсидии за периода от 26 май 2016 г. до 30 април т. г., след като “Шоуто на Слави” представи информация от Министерството на финансите, според която през 2018 г. политическите формации са получавали не по 11 лева, а по 13.23 лева на получен на изборите глас. Тълкованието е, че сумите за субсидията се формират на база на всички действителни гласове на парламентарните избори, а не само на тези за съответната партия или коалиция, които имат право на такава.

  Според справката ГЕРБ са върнали 5.6 млн. лв., а ДПС – 1.6 млн. БСП дължи 3.5 млн. лв., като за сметка на субсидията й са удържани над 760 хил. лв. По-малко над 80 хил. лв. са удържани от субсидията на трите партии от “Обединените патриоти”, които дължат по около 450 хил. лв. всяка. Законът предвижда възможност ако партиите не могат да върнат надвзетите пари, да им бъдат удържани от следващи траншове на субсидията.

  Такъв не е случат с СДС, ДСБ, ДБГ, АБВ, “Движение 21” и други, които също не са върнали дължимите суми.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg