• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Таланти от 4 до 78 години в “ART STARS-Звезди на изкуството”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  звезди на изкуството

  Таланти от 4 до 78-годишна възраст ще мерят сили в Петият Международен музикален конкурс „ART STARS-Звезди на изкуството”, който ще се проведе от 4 до 8 септември във Варна.

  Участниците в тазгодишното издание на престижния конкурс са около 200. Най-много са изпълнителите от Варна . Най-малката участничка е на 4 годинки, а най-възрастният изпълнител на 78 години, и двамата са от категория “Фолклор”, съобщи създателят на конкурса музикалният педагог Мила Маврова.

  „Интересът е най-голям в категория “Фолклор”, но и в категория “Поп пеене” има много желаещи за участие. В категория “Класическо пеене” има най-голям интерес в малката възрастова група. Тази година очакваме в тази категория много силни участници, сподели Мила Маврова.

  Наградените участници ще чуем и видим на гала концертите на лауреатите. В категория “Фолклор” гала концерта ще бъде на 5-ти септември от 20 ч. в Младежки дом Варна.

  В категория “Поп пеене” публиката ще може да се наслади на изпълненията на най-талантливите участници на 7-ми септември в Младежки дом Варна от 20 ч.

  Гала концертът в категория “Класическо пеене” е на 8-ми септември от 20 часа в Концертното студио на Радио Варна.

  Припомняме, че конкурсът е част от календара на Министерството на културата и се организира от Фондация „Звезди на изкуството” и Inner Wheel България. Престижната и популярна в страната и чужбина музикална надпревара се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна, чрез Фонд „Култура” , Община Аксаково,” Обществен дарителски фонд за Варна”, Солвей Соди –Девня , „Магазини 300″. Конкурсът се подкрепя и от много други организации и фирми като Асоциация „Булгарика”, Музикална къща „Factor”, Shiho -import-export, рекламна агенция Protema  и др. Те предоставят художествени картини, професионални микрофони, предметни награди и др.

  Конкурсът се провежда в няколко категории:

  Изпълнителите в категория “Поп пеене” ще се изявяват на 6 и 7 септември 2019 г.
  В тази категория всеки индивидуален изпълнител или вокална група получават диплом за участие. Класираните на I-во, II-ро и III-то място във всяка категория и възрастова група получават диплом, медал и предметна /парична/ награда. Журито присъжда „ Grand Prix”, „Grand Prix Junior” с парична или предметна награда. Сред наградите са и покани за няколко международни конкурса. Журито присъжда и приз за музикален ръководител и вокален педагог. Спонсори и организации също връчват свои награди. Награда връчва и Детско /Алтернативно/ жури.

  Председател на журито в категория “Поп пеене” по традиция ще бъде композиторът Хайгашод Агасян, а членове: композиторът Нелко Коларов и вокалистът и победител в “Като две капки вода” Славин Славчев.

  Участниците в категория „Класическо пеене” ще се изявяват на 7 и 8 септември
  в зала “Концертно студио” на Радио Варна.  Към наградите в тази категория по традиция Държавна опера Варна  предоставя специални награди като участие в Оперна Гала, участие в главна /второстепенна/ роля. Специални награда ще връчат проф.д-р Иванка Нинова и Роберта Матели – мецосопран с международна кариера.

  Журито в категория “Оперно пеене” ще бъде с председател Даниела Димова – директор  на ТПМЦ – Варна и  членове – проф. д-р Иванка Нинова  от  НМА „Проф. П. Владигеров” – София, солист на Софийска опера и на много международни сцени в централния мецосопранов репертоар; проф. Ейми Фримър от Университет „Tulane” – САЩ; Роберта Матели – мецосопран с международна кариера, вокален педагог и оперен режисьор – Италия.

  Младите таланти, които ще се състезават в категория “Фолклор” ще се изявят на  4-5 септември 2019 г. в зала Младежки дом “Орбита”

  Всеки колектив или индивидуален изпълнител получава диплом за участие. Класираните на I-во, II-ро и III-то място във всяка възрастова група получават диплом, медал или плакет;  предметна награда. Журито присъжда Гран При за всяка категория с парична и предметна награда, награди на спонсори, организатори и др.

  Награди-покани се присъждат и за няколко международни конкурса.
  Награда „Изработване на видеоклип” предоставя МК „Сънрайз Маринов”.
  Журито присъжда и приз за музикален ръководител и хореограф. Спонсори и организации също връчват свои награди.

  Предвидени са и много специални и поощрителни награди, награда за най-малък участник, за ярко артистично присъствие и др.

  Журито в категория “Фолклор” е с председател Саша Стоева – старши експерт РЕКИЦ „Читалища” – Варна, и членове:  Елица Тодорова – вокален изпълнител и перкусионист, Павлинка Тодорова – вокален педагог, Радослав Иванов –хореограф, главен художествен ръководител на „Ансамбъла на МВР – Варна” и председател на Областно дружество на хореографите във Варна.

  Новост в тазгодишното издание за участниците в конкурса “Арт старс – Звезди на изкуството” -Варна, 2019 в категория  “Поп пеене” е, че в него ще се проведе първи етап от националната селекция за българските участници в изключително престижния Международен фестивал “Славянски базар” – Витебск – Беларус, който ще се състои през месец юли 2020 г.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg