• Варна
  4°
  разсеяна облачност
  Влажност: 100%
  Корейски танцов маратон представя три динамични проекта във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  корейски танц

  Корейски танцов маратон ще представи най-доброто от съвременния танц на Южна Корея на 7 септември във Варна. Сред танцьорите и хореографите са Джънг Ин Лий, Бо Кьонг Лий и Дже У Джънг, чиито танцови компании са базирани във Виена, Ню Йорк и Сеул. Участията и съвместните проекти на младите корейски професионалисти на големи танцови форуми по цял свят допринасят за популяризирането на корейското съвременно изкуство на международната сцена.

  „Корейски танцов маратон“ е турне в България на водещи танцови трупи от Република Корея в сферата на съвременния танц. Турнето ще премине през четирите големи български града София, Пловдив, Варна и Бургас. „Корейски танцов маратон“ е инициатива на корейската организация „Korea Dance Abroad“, популяризираща корейското танцово изкуство по света, с подкрепата на Съвета по изкуствата на Корея. Турнето се осъществява с местното партньорство на Младежка фондация „Аморфа“ във Варна, Фестивал за съвременни изкуства „ВОДА“ в Бургас, „ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс“ в София и НОЩ/Пловдив.

  На 7 септември от 19:00 ч. публиката ще може да види три динамични танцови проекта на сцената на училище за танци „The Center World“ на ул.“Шипка“ №4 във Варна. Входът е свободен с предварителни записвания на страницата на варненските домакини на събитието – Младежка фондация „Аморфа“ (amorpha.org).

  „ВЪРХЪТ НА БЕГАЧА“ / Runner’s High / „Лий Джънг Ин Криейшън“ / 5 танцьори / 30 мин. Хореограф: Джънг Ин Лий

  Една история за живота и пътя. Мотивация за чувството за осъщественост и удовлетворение ще откриеш вътре в теб самия, и не е от значение дали ще спечелиш или изгубиш някой друг. В крайна сметка, няма нито съревнование, нито някой, с когото се състезаваме. Просто спокойно тичаме напред по пътя си, докато мислим за течащата река, облаците и небето, и се наслаждаваме на собствената си празнота. Това само по себе си е достатъчно.

  Ли Джънг Ин е корейски хореограф и танцов артист, базиран в Австрия. Работила е съвместно с множество хореографи и танцови компании от Корея и различни европейски страни, Корейската национална компания за съвременен танц (Корея), Meredith Nadler Project (Германия-Израел), Javier Sanchez Project (Германия), A.S.A – Eastern European dance project (Будапеща, Каунас, София), Cie Jolle Bouvier (Франция-Корея), Derida Dance (България), Атом Театър (България).

  Създава и представя солови и съвместни танцови проекти и участва в множество международни танцови турнета.

  „ЧОВЕК – ПРЕСТРУВАНЕ“ / HUMAN – Pretense / Танцова компания „БК“ / солово изпълнение / 20 мин. Хореограф: Бо Кьонг Лий

  Животът е кратък. Тревогите и страховете за постигане на нашето истинско щастие, моментите, в които съжаляваме за отминали неща или се преструваме пред другите, че всичко е наред, са тривиални и ненужни. Нека се радваме на всеки момент от живота, за да можем да се усмихнем щастливо преди смъртта.

  Бо Кьонг Лий е хореограф, танцьор и арт директор на Танцова компания „БК“. Носител на докторска степен от катедрата по танцови и сценични изкуства към Университета в Ханянг, Корея. Получава президентско отличие в седмия Международен танцов конкурс в Нагано и първа награда в Международното състезание за солови изпълнители в зряла възраст в сферата на съвременния танц – FIDCDMX – в Мексико. През 2011 г. се премества да живее и работи в Ню Йорк, където основава Танцова компания „БК“. Представя свои спектакли в множество корейски и международни форуми в Корея, САЩ и Япония. През годините организира танцови ателиета в Университета Рътджър, Итака Колидж, и Музея на Куинс, и води класове по съвременен танц в Итака Колидж.

   „ГМУРНИ СЕ“ / Dive / Dance Troupe Braveman / 3 танцьори / 25 мин. Хореограф: Дже У Джънг

  Бях объркан каква всъщност е моята идентичност. Една от идентичностите ми представляваше моят уникален аз. Другата идентичност беше тази, формирана от очакванията на хората. Изводът е, че аз съм и двете – приемам, че тук не става въпрос за правилно и неправилно. Къде мога да разкрия това на другите? Доколко могат да го приемат? Изисква се кураж да се разкрие истината. Моята ценност може да бъде поставена под въпрос от оценката на другите. Въпреки това, искам да продължа да изразявам себе си пред другите, защото искам да живея честен живот.

  Дже У Джънг – основател на проекта – е известен със своята хореографска работа, която акцентира върху по младежки жизнените, мощни и енергични движения. Неговите хореографии са представяни на множество фестивали и продукции, сред които в Международния хореографски фестивал в Сеул (2017) и 36-и Международен фестивал за модерен танц (2016). Дже У Джънг танцува и с международно известната танцова трупа Bereishit Dance Company, базирана в Сеул, Корея.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *