• Варна
  2°
  тъмни облаци
  Влажност: 82%
  Вятър: 2m/s SSE
  Сагата с тротинетките продължава: КАТ раздава глоби, скутерите – в коша
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  тротинетка

  Първата глоба за управление на ел. тротинетка по улицата вече е факт. Полицията написа акт на Пол Найденов, който стана известен в медиите след интервю със заглавие “Какво е да си от третия пол? Историята на Пол Найденов”.

  “През цялото време карах плътно в дясно, съвсем бавничко. Тази тротинетка в икономичен режим, в който аз я използвам, не може да развие повече от 15 км/ч”, разказва пред bTV мъжът, цитиран от dnes.bg. Той се движел по бул. “Драган Цанков” на 4 септември, денят, в който ел. скутерите бяха обявени за незаконни.

  В района на кръговото на телевизионната кула полицаи му издават акт за нарушение на Закона за движение по пътищата. В него е записано, че е нарушен текст от закона, който казва, че по пътищата за обществено ползване се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер.

  Оказва се, че всеки, който си е купил тротинетка от магазина, не може да я кара по улиците. Установени правила има само за скутерите, които се предлагат в столицата от частната Lime. Те са описани в меморандум, верифициран от компанията.

  “В акта пише, че тротинетката не е регистрирана по надлежния ред, а в момента такъв надлежен ред липсва. В КАТ се опитах да си регистрирам тротинетката, за да нямам повече такива проблеми, но ми отказаха”, допълва Пол Найденов.

  Междувременно социалните мрежи се напълниха със снимки на скутерите захвърлени на различни места. Кадър в “Забелязано в София” показва тротинетка, която излиза от обществена тоалетна. Друг се е “качил” върху спирка, трети се подава от кофа за боклук. Тротинетки се срещат захвърлени на пътя, върху пейки в парка и дори в асансьори на сгради.

  1 коментар

  1. Петър Русев

   Ами прави са-тротинетките с ел. задвижване нямат място на пътното платно
   За тях,за колоездачи,за скейтъри и тем подобни има място на обозначениете велоалеи.
   Ако няма алеи,по правило трябва да се движат в края на пътното платно за движение,естествено като не карат в насрещното.
   Напълно прави са за това и аз подкрепям това правило.Аз на няколко пъти щях да блъсна такива хора,които карат по пътното платно ,неспазили някой знак,естествено или не съобразили,че навлезли някъде,несъобразено могат да причинят и ПТП.
   А относно регистрация на превозно средство,задвижвано от електро-мотор,има си правилник,където ясно и точно пише колко KW трябва да е мощността на мотора,за да се регистрира.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *