• Варна
  13°
  ясно небе
  Влажност: 17%
  Вятър: 7m/s ENE
  Варна отново става столица на световната анимация след дни
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  animacionno kino

  15-то издание на Световния фестивал на анимационния филм ще се проведе във Варна от 11 до 15 септември 2019 г. Превърнал се в традиция за града, фестивалът представя селекция от най-доброто от световната анимация, съпътстващи изложби, анимационни работилници за деца и възрастни, майсторски класове и лекции,премиери, пресконференции, чествания, безплатни прожекции, представяния на книги и тн.

  В тазгодишното издание зрителите ще могат да се насладят на 6 късометражни и  5 пълнометражни състезателни програми, както и 2 късометражни детски програми. Освен състезателната програма, тази година ще има изложба на белгийски комикси, детски работилници, конкурси за рисунки за деца, изложба на студенти от Нов български университет.

  Анри Кулев ще направи представяне на книгата си “Ориент СексПрес“. Фернандо Галрито ще проведе мастър клас, Теди Груя ще представи Фестивала на документалния и анимационния филм САЩ, Жорж Сифианос  ще изнесе лекция за изкуствения интелект и анимационното кино, а Павел Хорачек ще представи лекция на тема „Анимация и цензура в Чехословакия“. Премиера на своите филми ще направят Ася Кованова „Лист хартия“ и Пенчо Кунчев с филма си „Рози в нощта“.

  Ще бъде излъчена програма естонска анимация, ретроспектива на творчеството на Доньо Донев, програма на членовете на журито, програма на университетa Баден-Вюртенберг, програма в памет на аниматора Николай Тодоров, програма съвременна чешка анимация ANIFILM, ретроспекция по случай 100 години от рождението на Тодор Динов, прожекция на филма Happiness, както и специална програма на анимационно студио CAMERA Etc.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg