• Варна
  -1°
  ясно небе
  Влажност: 73%
  Вятър: 3m/s NNW
  Борисов нямал никаква роля в шпионския скандал
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Кадър: БГНЕС
  Кадър: БГНЕС

  “Аз нямам никаква роля в този процес. Този процес се движи и ще се движи на база следствието, което тече”. Така премиерът Бойко Борисов коментира на заседанието на Министерския съвет шпионския скандал с председателя на сдружение “Русофили” Николай Малинов. Опитват се да поставят на една плоскост отношенията ни с Русия. Когато има нещо, с което не сме съгласни, нашето Външно министерство реагира, както например в Унгария, каза Борисов, цитиран от news.bg.

  Премиерът не вижда никакво основание да се свързват едното и другото, но когато руски олигарси се опитват да правят проекти в България, свързани с нашия военно-промишлен комплекс, нашите служби работят в партньорство с други служби.

  Борисов представи своето благоразположение към обществените прояви на русофилите. “Нещо повече – с кмета на Казанлък сме участвали на язовир “Копринка” в мероприятията на русофили, а Красимир Велчев е председател на Комисията за българо-руско сътрудничество в парламента, припомни премиерът.

  Той посочи, че всеки има право да развива своята дейност в неправителствени организации. Едните подкрепят религията, други културата. Едни обичат Русия, други – САЩ, трети – Европа, но нашата геостратегическа ориентация, подкрепена от всички партии още преди ГЕРБ да го има, и която сме приели – пътят Европейския съюз и НАТО, каза премиерът.

  “Ако знаех, че такава злоба ще предизвика купуването на най-добрия самолет Ф-16, а не тези Грипени, сигурно нямаше изобщо да се занимавам”, свърза премиерът шпионския скандал със закупуването на американските изтребители.

  Той припомни, че идеята за Ф-16 била и на военния министър, тъй като тези самолети отговаряли на нуждите на българската армия.

  Борисов увери, че нито едно перо и направление, в което работят министрите от настоящия кабинет, не е по-слабо от предишни години, за да може да се каже: “тотален провал на правителството”.

  “В кое”, запита Борисов и продължи – при положение, че всяка година вдигаме заплатите, в образованието се направи много, МВР разкрива всички убийства, борбата с контрабандата, корупцията и във всяка една друга сфера. Никога тази държава не е имала по-голям брутен вътрешен продукт. Как да кажеш, че държавата се е провалила, като всеки ден откриваме най-различни инвестиции, ядоса се премиерът.

  “Ние имаме по-голям износ от България към Германия, отколкото обратното. Това, че най-голямата компания в Европа ни остави последни с Турция да се съревноваваме, което още не е приключило”, каза Борисов.

  Над 240 завода има в автомобилната индустрия и в страната имаме рекордно ниска безработица. А като дойде петък, магистралите отесняват и всички отиват на почивки. “Това е факт, телевизиите го дават. Отесняха магистралите”, коментира Борисов.

  Той посочи, че няма нищо против хората, които обичат Русия. Аз съм бил в Кремъл, и в Белия дом на камина, а има хора, които не са били нито на едното, нито на другото място, каза Борисов.

  Така, че ако някой си е правил срещи, си е негова работа. В това не се бъркаме и за това, че има събори и се пеят песни, е тяхно право… Но за това, че работим по различни хора и процеси, ви давам пример – така беше с Майкъл Чорни и с други. Службите работят срещу голям телеком и влиянията в страна, а не срещу Русия и хората, които я харесват. Това си е тяхно право, завърши премиерът.

  Дори имало проамерикански бивши шефове на служби, които казвали, че едва ли не това било дейност да им вземем електората и се поставят в услуга на този кръг от руската пропаганда, че България “видите ли, еди какво си”.

  Припомняме, навръх 9 септември електронното издание на в. “Дума” съобщи, че бившият главен редактор Юрий Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел. Вечерта от прокуратурата съобщиха, че все още няма обвинения по разследването.

  Тази сутрин обвиненият Николай Малинов – председател на сдружение “Русофили” обясни, че той имал само идеи и стратегии не отговарял за бизнес отношения с Русия. По думите му Венцислав Стефанов е поискал от него телефона на руския аналитик Леонид Решетников, за да организира срещата му с лидера на опозицията Корнелия Нинова.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *