• Варна
  4°
  ясно небе
  Влажност: 86%
  Вятър: 2m/s NNE
  БСП ще заложи на независим кандидат за кмет на Варна*
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Най-голямата опозиционна партия в страната – БСП, е на път да регистрира безпрецедентен резил в третия по големина български град – Варна. Това пише в редакционен анализ сайтът  vnews.bg. Малко повече от месец преди местния вот авторитетни варненци масово отказват да участват в кметската надпревара като кандидати, подкрепени от столетницата.

  Това стана ясно на продължилата до късно снощи конференция на червените във Варна, удостоена със солидно присъствие от “Позитано” 20, начело с Кирил Добрев.

  Троен ректорски отказ са били принудени да преглътнат социалистите край морето в навечерието на кандидат-кметската надпревара. Категорично “НЕ” на БСП са казали ректорът на МУ проф. Красимир Иванов, предшественикът му – проф. Анелия Клисарова /депутат от левицата и в момента и кандидат за кмет на предишните местни избори/, както и бившият ректор на Икономическия университет във Варна проф. Пламен Илиев. И с тримата БСП е преговаряла за номинация и подкрепа в кметската надпревара.

  Според редови членове на БСП основна причина за категоричното нежелание на хора с име и авторитет да се обвързват с червената партия е скандалният сблъсък между лидера на БСП Корнелия Нинова и градския шеф на столетницата Борислав Гуцанов. Припомняме, че наскоро Нинова отстрани Гуцанов в нарушение на устава на партията, която ръководи, от поста му.

  Безсилието на висшите червени функционери снощи, по време на конференцията, е стигнало до там да поискат подкрепа от членовете да преговарят за лансиране и подкрепа на Костадин Костадинов /лидер на партия “Възраждане” и бивш местен шеф на ВМРО/за кмет на Варна. Според източници на vnews.bg предложението за игра с Костадинов дал градският лидер Гуцанов. Сериозен отпор от залата обаче отрязал възможността за налагане на Костадинов като кандидата, зад който БСП ще се подреди на кметския вот в края на октомври.

  Въпреки патовата ситуация, червените решиха да играят на кметските избори във Варна не с партиен кандидат, а с припознат и подкрепен от тях независим.

  Кой ще е той ще трябва да реши Националният съвет на столетницата в режим на диалог с ГС на БСП.

  Местната структура се произнесе категорично, че листата за общински съветници ще води Борислав Гуцанов. Петата позиция ще е гражданска квота,  а от 8 надолу – през няколко места – за коалиционни партньори. Имената в листата за общински съветници на червените във Варна ще са 41, въпреки че местата в градския парламент са 51, тъй като няма достатъчно желаещи да са кандидати за общински съветници от БСП.

  *Заглавието е на редакцията.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *