• Варна
  7°
  ясно небе
  Влажност: 36%
  Вятър: 9m/s NW
  Малиновото вино, рози… Людмил и Деси от Острова до Подбалкана
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Кадър: Bulgaria on air
  Кадър: Bulgaria on air

  Малиновото вино и родният Сопот – това кара Людмил и Десислава да се върнат у дома. И двамата са родом от Подбалкана и гледат рози, лавандула, шипки и малини. Близо 10 години те живеят и работят във Великобритания, но се връщат у нас и искат да останат. Казват, че работата на полето е трудна и понякога неблагодарна, но обичат земята и тя им връща със същото.

  Лятото техният ден започва в  4 сутринта и приключва късно. Гледат малини – осъществената мечта на Людмил. Правят вино, което наричат еликсир. “Решили сме виното да не го обременяваме, а нещата около него да се случват бавно и без проблеми,” разказва Десислава, която отговаря за промотирането на крайния продукт.

  Миналата година вадят първото си вино. Преди да гледат обаче малини, започват с рози. За целта заминават за Великобритания преди България да влезе в ЕС, за да изкарат пари и да стартират нещо свое, след като са работили какво ли не. Трудностите покрай изкарването на бизнес визите по онова време не ги отказват.

  След 4 години събрали пари за 50 дка рози. Людмил, Десислава и дъщеричката им решават да се приберат и да започнат да се занимават с розите. “Дойдохме си с много идеи и си мислехме, че с розите ще можем да си докарваме приличен стандарт на живот. Нещата не се случиха точно така обаче. Трудностите бяха повече и разходите доста по-големи,” разказва Десислава пред Bulgaria ON AIR.

  Така събраните пари свършват и се налага двамата с Людмил да заминат отново – този път една идея по-лесно и с предварително уредена работа. Прибират се окончателно през 2015 година, когато засаждат и малините.

  “Тук е нашето място, ние сме българи. Всеки българин трябва да живее тук, но все пак препоръчваме да иде в чужбина, да види как се работи там и да се върне и да го приложи тук в България, а не да чака и да си мисли, че някой ще му свърши нещата отгоре. Искаме да покажем, че нещата и тук могат да се случват, стига да имаш желание,” казват Десислава и Людмил – отбор както на полето, така и в живота.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *