• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Вселената може да се окаже с 2 млрд. години по-млада
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Pixabay
  Снимка: © Pixabay

  Нови изчисления показват, че Вселената може да е с два милиарда години по-млада, отколкото приемаха специалистите досега, дори по-млада от предложеното от две други изследвания тази година, които намалиха годините й със стотици милиони, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

  Тези колебания в изчисленията се дължат на различни подходи към сложния проблем как да се изчисли действителната възраст на Вселената. “Съществува голяма несигурност как се движат звездите в галактиката” – каза ръководителката на изследването Ин Джее от института “Макс Планк”.

  Учените изчисляват възрастта на Вселената по движението на звездите – така измерват колко бързо тя се разширява. Ако Вселената се разширява по-бързо, значи е достигнала сегашния си размер за по-малко време, т.е. трябва да е сравнително по-млада.

  Скоростта на разширение, наричана константа на Хъбъл, е едно от най-важните числа в космологията. Общоприетата възраст на Вселената е 13,7 милиарда години, изчислена на база на константа на Хъбъл 70. В новото изследване екипът на Ин Джее получава константа на Хъбъл 82,4. Така възрастта на Вселената би трябвало да е около 11,4 милиарда години.

  Учените са събрали информация за изчисленията си на базата на гравитационните лещи – когато гравитацията изкривява светлината така, че далечни обекти изглеждат по-близки, и върху промяната в силата на светлината.

  Друг подход, използван от европейски учени през 2013 г., е скоростта на разширяване на Вселената да бъде определена по остатъчната радиация от Големия взрив. Така тя е по-бавна от 67. В началото на годината нобелистът Адам Рийс стигна до стойност 74, а друг екип – до 73,3.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg