Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Мъж от Силистра дари живот на други трима
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: ВМА
Снимка: ВМА

Трима мъже получиха нова възможност да живеят след успешно реализираната 12-та донорска ситуация за тази година. Това стана възможно след като близките на изпаднал в мозъчна смърт 43-годишен мъж от Силистра взеха хуманното решение да дарят органите на своя родственик.

Още на следващия ден, 18 септември, лекарите от УБ „Лозенец“  успешно трансплантираха бъбреци на двама 47-годишни мъже, а екипът на ВМА, София  присъди черен дроб на 36-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване.

Това е една от най-тежките чернодробни трансплантации, които сме правили до момента. От една страна, донорът се намираше в Силистра, което наложи пътуването на наш екип с военнотранспортен самолет до Варна и оттам с линейка и полицейски ескорт до Силистра, коментира професор Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА.

Самата трансплатантация е продължила близо 6 часа, което е доста по-продължително от стандартите, по които се работи – заради голямата кръвозагуба, нарушенията в кръвосъсирването и т. н. „Реципиентът беше в много тежко състояние, с придружаващи заболявания, които също утежняваха ситуацията. Засега състоянието му е стабилно, екстубиран е, контактен и адекватен. Предстои му дълъг следоперативен период на възстановяване, но надявам се, че всичко ще протече по правилата“, каза още професор Владов.

Екипът на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, който организира и координира донорската ситуация с подкрепата на Министерство на здравеопазването, изказва своите съболезнования към близките на донора. Изразяваме благодарност към екипите на ЦСМП – Варна, ЦСМП – София, УБ „Лозенец“, ВМА – София, ГД „Национална полиция“ – МВР и ВВС – Министерство на отбраната, с помощта на коитобе осигурен въздушния транспорт на медицинските екипи.

Статистика за трансплантациите у нас през тази година може да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *