• Varna
  10°
  разсеяна облачност
  Влажност: 81%
  Вятър: 3m/s E
  “Капачки за Бъдеще” подменя всички най-стари кувьози до края на 2019 г.
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  капачки

  За пореден път доброволци от цялата страна организират благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“  в 16 български града. Преди по-малко от две години никой дори не подозираше, че съществува огромен проблем с кувьозите в малките населени места. Лекарите в не една и две общински болници бяха принудени да приютяват и да се грижат за недоносените бебенца в 30-40 годишни кувьози.

  Двамата, Мартина Йорданова и Лазар Радков, като на шега стартират кампания за събиране на капачки с цел подмяна на най-старите и амортизирани кувьози в общинските болници. Днес този проблем е на прага да бъде решен! И то не от институциите, а от група млади хора, които преди по-малко от две години стартираха кампания за събиране на пластмасови капачки.

  До момента, благодарение на същите тези хора са рециклирани над 140 000 кг пластмаса и дарени 11 кувьоза в градовете  Червен бряг, Чирпан, Ботевград, Нова Загора,  Троян, Кнежа ,  Левски,  Бяла Слатина,  Мездра,  Първомай и Харманли.

  Буквално преди няколко дни – в деня на Независимостта – даряват кувьоз номер 12, който е транспортен и ще се използва и в двете болници във Велинград и ще покрива цялата община! Освен него съвсем наскоро са пристигнали още четири транспортни кувьоза, закупени със средства от кампанията, които ще дарят в рамките на следващите няколко седмици в четири малки болници, на които често им се налага да транспортират недоносени бебенца или такива с други проблеми, увити в одеало на задната седалка на лека кола.

  “Aко успеем да направим много силна кампания – със сигурност ще подменим всички най-стари кувьози в малките болници, затова подкрепете ни на събитието във вашия град”, призовават Лазар и Мартина.

  „Само припомняме, че най-младият кувьоз в изброените места беше от 1989-та година, а най-стария от 1976 година. Целта ни е до края на 2019-та година да решим проблема със старите и амортизирани кувьози в малките общински болници и от началото на следващата година вече да няма нито една болница, в която най-новият кувьоз да е от миналия век!” – казват инициаторите Лазар Радков и Мартина Йорданова.

  Акцията във Варна ще се проведе на 28 септември 2019 г. от 10:00 до 14:00 часа на паркинга на магазин МЕТРО.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *