• Варна
  0°
  ясно небе
  Влажност: 69%
  Вятър: 4m/s W
  Даряват музикални инструменти на училището за деца с нарушено зрение
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  училище за деца с нарушено зрение

  Музикални инструменти на стойност 2494 лева бяха закупени за училището за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна. Средствата бяха събрани благотворително по време на второто събитие „Най-масовото правене на пица Маргарита на открито“, организирано от един от най-известните майстори-пица в България – шеф Анатоли Колев, вицепрезидент на Българската Асоциация на пицарите. Инструментите ще бъдат дарени лично от шеф Колев утре, 26 септември 2019 г. от 10 часа в училището в „Аспарухово“.

  Със събраните благотворително средства са закупени различни видове детски перкусии, маракаси, дайрета, тарамбуки, звънчета, ксилофон, клавеси, рототоми, шейкър, кабаса, конга и традиционен български тъпан с LED осветление. Музикална терапия в специализирания кабинет на училището, минават всичките около 150 ученици с множествено увреждания от 1 до 12 клас. Терапията помага на учениците с различни увреждания да развият фината и груба моторика, координацията око-ръка; око-ръка-крак; посоките ляво–дясно, горе-долу, развива метро-ритмичното им чувство чрез многократно повтарящи се метро-ритмични фрази в бързо и бавно темпо.

  Музиката и ритъмът ги успокоява и им помага да „виждат“ света по различен от нас, виждащите, начин. Много от тези деца са невербални или с комуникативни проблеми и докосването до музикалното изкуство им помага да се почувстват разбрани. „Защото музиката е универсален език, в него няма нужда от думи“, според директора на училището Жулиета Петкова. Тя е приготвила и предизвикателство за шеф Колев и екипа му.

  „Най-масовото правене на пица Маргарита на открито“ – втора част, се проведе пред ресторант „Стария Чинар“ на Морска гара първата събота на септември и събра над 200 деца и възрастни, които правиха истински италиански пици под ръководството на известни майстори-пицари, начело с шеф Колев, и хамбургери – с напътствията на гост-готвачът Атанас Вутов, който дойде за събитието от Германия.

  Първото издание на „Най-масовото правене на пица Маргарита на открито“, организирано от шеф Колев, се проведе на 15 декември миналата година по време на „Улицата на готвачите“, а със събраните 1200 лева бяха закупени и дарени продукти за топъл обяд всяка събота в продължение на три месеца на социалната кухня на Духовно-просветен Център „Св. Архангел Михаил“ във Варна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *