• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Избират най-добрия готвач на Балканите във варненски курорт
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay
  Снимка: Pixabay

  Едно от най-значимите събития за туризма на Балканите – Годишната конференция на БАХА /Балкански алианс на хотелиерски асоциации /, ще се проведе на 26 и 27 септември 2019 г. в курорта „Св. Св. Константин и Елена“ край Варна.

  Мотото на конференцията  е „Туризъм, добросъседство, партньорство – силни сме заедно“. Хотелиерските асоциации на 7 балкански държави – Сърбия, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Албания и България, вече са потвърдили участие в събитието. Официалното откриване на форума е на 26 септември 2019 г. от 10 ч. в 5-звездния хотел „Астор Гардън”.

  Конференцията включва два панела: „Маркетингови действия за развитието на туризма на Балканите” и „Кулинарията на Балканите – възможност за общи туристически маршрути”.            Кулминация на събитието е Балканската надпревара  „Най-добър отбор Готвачи на БАХА”. Тя ще избере отличниците в кухнята на 27 септември 2019 г. в  Гранд хотел Варна.  Водещ е телевизионният любимец  Ути Бъчваров. Мероприятието се подкрепя от Община Варна, Министерство на туризма и к. к. „Св. Св. Константин и  Елена”.

  Конференцията и атрактивното събитие ще бъдат заснети от държавната телевизия на Сърбия, която идва у нас с 4 камери и ежедневно ще излъчва новини от мероприятията. Тя ще предава пряко в Интернет, както конференцията, така и конкурса. Ще бъде заснет и филм, който държавната телевизия на Сърбия ще излъчи през  октомври. Награждаването на победителите в конкурса ще се проведе на 27.09.2019 г. от 17.30 ч.

  Паралелно с Балканската надпревара днес и утре ще бъде избран и най-добрият готвач на България. Конкурсът е организиран за втора поредна година, след 10-годишно прекъсване, от УС на БХРА, състояща се от 36 структури в страната с 2500 хотели и самостоятелни ресторанти.

  Конкурсът “Най-добър готвач на БХРА за 2019 г.” ще се проведе на 25 и 26 септември 2019 г. в Гранд хотел Варна, в рамките на форум „Туризъм и кулинария” в следните категории: Най-добър готвач на  БХРА за 2019 г.; Най-добър млад готвач на БХРА за 2019 г.; Най-добър сладкар на  БХРА за 2019 г.; Най-добър млад сладкар на БХРА за 2019 г.

  Надпреварата е по регламент, изготвен от организаторите, на тема: „Балканска гурме / етно / кухня“. В конкурса ще участват голяма част от представителите на регионалните и местните структури на най-голямата браншова организация в туризма – БХРА. Също така ще участват и ученици от гимназиите по туризъм.

  Журито ще бъде съставено от известни специалисти в кулинарията, както и от представители на БХРА. А водещ на събитието е телевизионният любимец Ути Бъчваров.  Мероприятието се подкрепя от Община Варна, Министерство на туризма и к. к. „Св. Св. Константин и  Елена”. Награждаването на победителите в конкурса ще се поведе на 26.09.2019 г. от 17.30 ч.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg