• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Театрална среща Варна бележи 60 години театър “Щурче”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: visit.varna.bg
  Снимка: visit.varna.bg

  Театрална среща Варна е форум на сценичните изкуства, посветен на 60-одишнината от създаването на Театър Щурче. В него варненци ще могат да гледат спектакли на едни от най-популярните имена в българския театър. В програмата са включени представления за малки и големи. Някои от тях гостуват във Варна за пръв път.

  Сред гостуващите с представления актьори са: Нона Йотова и Петър Антонов, Димо Стоянов и група П.И.Ф, Димитър Живков и Георги Спасов. В програмата са включени заглавия като: “Абсурдни времена”, “Кой прибира сутрин звездите?”, “Живак” и др. За почитателите на алтернативните театрални техники е “Островът на съкровищата v1.0”, който представлява синтез на куклен театър с добавена и виртуална реалност. Спектакълът е дело на Малка театрална компания и е първият в света, който комбинира класическо сценично действие с високите технологии за добавена и виртуална реалност.

  Вечер със “Стихове и джаз” ще ни представят актрисата Даниела Викторова, възпитаник на “Щурче” и Grove Lines. Форумът се организира с подкрепата на Фонд Култура към Община Варна.

  „Щурче” е първото детско театрално студио във Варна, основано от братята Райко и Данаил Райкови през 1959 г. В началото театърът е под покрива на “Дома на транспорта”. Ученици на братя Райкови и до днес продължават да преподават и да поддържат спомена за тяхното дело. Със собствени средства и личен труд те създават нов салон със 100 места, обзаведен с професионална театрална техника за озвучаване и осветление. Залата носи името Клуб “Щурче” и се намира на адрес ул. “Ангел Кънчев” 20. Именно тук от 8 до 13 октомври 2019 г.ще се проведе Театрална среща Варна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg